Gheorghe Mărmureanu: Niciun seismolog nu poate prezice un cutremur

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, a declarat, la România TV, că niciun seismolog nu poate prezice cutremurele, ci doar să facă analize. El a vorbit şi despre şansele unui cutremur catastrofal la noi în ţară.

RomaniaTV.net
23 oct. 2012, 09:27
Gheorghe Mărmureanu: Niciun seismolog nu poate prezice un cutremur

Gheorghe Mărmureanu a declarat, în legătură cu cercetătorii italieni condamnaţi la închisoare pentru că au subestimat riscurile unui cutremur, că ei au considerat improbabil să vină un seism mai mare după mai multe cutremure mici de suprafaţă.

Numai în 2% din toată ştiinţa mondială s-a întâmplat ca după aceste mici cutremure să vină un cutremur catastrofal. Nimeni nu poate prezice un seism (…) Nu cred că vor fi condamnaţi, pentru că nimeni în lumea asta nu a făcut o predicţie de cutremur”, a spus directorul onorific al INFP.

El a precizat că în România, Vrancea lucrează tot timpul. „Vrancea este un sistem cu totul deosebit faţă de alte zone unde sunt cutremure de suprafaţă. Vrancea este un sistem de coliziune continentală, adică nişte blocuri tectonice se bat cap în cap şi după un timp apare o acumulare de energie potenţială”, explică expertul.

Mărmureanu a subliniat, însă, că datele istorice nu arată că va veni în curând un cutremur catastrofal. „Avem date din ultimii 600 de ani, mai ales din ultimii 300. Analizele arată că în Vrancea nu va fi un cutremur extrem de puternic„, a spus seismologul.