Gheorghe Mateuţ: Am semnat la Bucureşti raportul pentru doctoratul lui Kovesi! UPDATE

Avocatul Gheorghiță Mateuț, unul dintre cei trei care au semnat Raportul doctoratului lui Kovesi, a declarat că își dorește foarte mult ca în această cauză să se facă lumină.

12 oct. 2016, 07:04
Gheorghe Mateuţ: Am semnat la Bucureşti raportul pentru doctoratul lui Kovesi! UPDATE

UPDATE:Avocatul Gheorghe Mateuţ a declarat, miercuri seară, că în opinia sa, teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este una valoroasă, acesta apreciind în raportul pe care l-a semnat că nu este vorba de un plagiat. „Mi s-a solicitat un punct de vedere consultativ la acel moment, pentru un punct de vedere tehnic cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. Aş vrea să vă spun că a fost exprimat într-o procedură corectă. Rolul meu a fost doar consultativ, eu nu am făcut parte din Comisie, nu am fost remunerat. (..) Am citit teza de doctorat, eu nu cred că un astfel de raport are cum să fie falsificat, aici este vorba despre un raport care conţine un punct de vedere care are un punct de vedere consultativ”, a declarat avocatul Gheorghe Mateuţ

UPDATE. Avocatul Gheorghiță Mateuț a revenit cu noi declarații susținând, de acestă dată, că nu a semnat la Cluj raportul privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi. Acesta a făcut acestă precizare susținând că documentul a fost semnat la București, la Ministerul Educației.

„Vreau să se lămurească mai multe din aspectele care privesc lucrarea de doctorat. În primul rând, eu am semnat acel raport la Cluj. Raportul a fost și este la cel care l-a întocmit, la profesorul Gabriel Boroi, acum rector al Facultății de Drept Titulescu. Pe acel raport, care certifica faptul că lucrarea este una științifică, a semnat și doamna profesor Dumitra Popescu. Toți trei, eu, împreună cu cei doi, am citit lucrarea și am semnat raportul. Nici nu ne-am gândit atunci la plagiat și nu era de datoria noastră să verificăm acest aspect. În opinia mea, acea lucrare nu e un plagiat, pentru că are multe elemente de noutate în materia de Drept Penal. Atunci, în 2011, cei de la Universitatea de Vest Timișoara (UVT) au fost cei care au cercetat lucrarea din acest punct de vedere. Toți cei care au făcut parte din Comisie au folosit un alt soft și nu au ajuns la concluzia că e plagiat, deși am înțeles ulterior că au existat câteva dubii cu privire la anumite aspecte din teză. Rectorul Gabriel Boroi a fost cel care ne-a ales, pe mine și pe doamna Dumitra Popescu, care este o somitate în materie”, a mai spus avocatul Mateuț. Conform declarațiilor acestuia, raportul a fost depus la UVT, iar o altă copie se află în posesia rectorului Gabriel Boroi, conform EVZ.

Citeşte şi:  CNATDCU a înregistrat sesizarea profesorului Cristian Dogaru privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi

 A negat că s-a întâlnit cu Ghiță

De la începerea scandalului privind doctoratul șefei DNA, Gheorghiță Mateuț a negat că s-ar fi întâlnit cu deputatul Sebastian Ghiță la Cluj. Parlamentarul a depus la Parchetul General un autodenunț, în care susținea că a fost cel care împreună cu fostul ministru Mihnea Costoiu ar fi dus raportul gata întocmit la Cluj, unde a fost semnat de avocatul Gheorghiță Mateuț. Ghiță nu a spus procurorilor că s-a întâlnit cu Mateuț ci că această deplasare ar fi închiriat un avion particular, pentru a „rezolva” problema urgent.

Acuzele de plagiat împotriva lui Kovesi au ajuns la Comisia de etică

Comisia de etică a Universității de Vest din Timișoara a fost sesizată marți, 11 octombrie, cu privire la suspiciunile de plagiat în ceea ce privește teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi transmise de clujenii de la asociția GRAUR. Sesizarea a fost transmisă în urmă cu mai bine de o săptămână la Școala de Studii Doctorale a universității, care, între timp, a verificat teza șefei DNA cu unul din cele două soft-uri anti-plagiat existente în UVT.

Ce urmează de acum înainte? Comisia de etică va trebui să găsească un specialist în Drept penal, care să studieze concluziile la care au ajuns profesorii de la Școala Doctorală. Singurul specialist în drept penal din UVT este chiar conducătorul tezei de doctorat a lui Kovesi, avocatul Viorel Pașca, iar el nu poate fi consultat obiectiv în această situație. În plus, așa cum a spus șefa Școlii Doctorale din cadrul UVT, Otilia Hedeșan, la finalul analizei, cei din Comisia de Etică vor stabili dacă vor face publice rezultatele testării tezei „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal“ cu soft-ul anti-plagiat.

Pe 16 decembrie 2011, șefa DNA și-a susținut la Timișoara teza de doctorat, în fața unei audiențe selecte din care au făcut parte fostul procuror general al României, Mircea Criste, șeful SRI, George Maior, generalul Florian Coldea, procurorul general adjunct Marius Iacob, dar și numeroși șefi din Poliție sau de la Parchetele din zona Banatului.