Gheorghe Nica, românul judecat pentru moartea a 39 de migranţi vietnamezi, condamnat la închisoare. Pedeapsa primită pentru atrocitate

Gheorghe Nica, un român de 43 de ani, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare pentru moartea a 39 de migranţi vietnamezi găsiţi în remorca unui camion în Anglia, în 2009. Alături de el au fost trimişi în spatele gratiilor alţi trei bărbaţi.

22 ian. 2021, 18:04
Gheorghe Nica, românul judecat pentru moartea a 39 de migranţi vietnamezi, condamnat la închisoare. Pedeapsa primită pentru atrocitate

Gheorghe Nica se numără printre cei patru bărbaţi care au fost condamnaţi, vineri, la Londra, la pedepse între 13 şi 27 de ani de închisoare pentru moartea a 39 de migranţi vietnamezi găsiţi în remorca unui camion în Anglia, în 2019, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.

Principalii inculpaţi în acest dosar sunt Ronan Hughes, un transportator rutier nord-irlandez de 41 de ani, şi Gheorghe Nica, un cetăţean român de 43 de ani. Bărbaţii au fost condamnaţi la 20, respectiv 27 de ani de închisoare pentru omucideri involuntare şi trafic de migranţi.

Citeşte şi: Român vinovat pentru moartea celor 39 de vietnamezi din „camionul groazei”. Un alt român, condamnat pentru trafic de migranți

De asemenea, Maurice Robinson (26 de ani) şi Eamonn Harrison (23 de ani), cei doi şoferi ai camionului, au fost condamnaţi la 13 ani şi patru luni şi respectiv 18 ani de închisoare.

Potrivit sursei citate, judecătorul care a pronunţat sendinţa a vorbit despre moartea „atroce” a victimelor traficului de migranţi. Magistratul le-a spus celor patru inculpaţi că vor executa cel puţin două treimi din pedeapsă în închisoare, faţă de 50%, cât se obişnuieşte în general.

În cazul celor 39 de cetățeni vietnamezi găsiți morți în remorca camionului din Anglia, la finalul anului trecut, au fost găsiți vinovați doi traficanți de persoane, conform TheGuardian. Vorbim despre Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, cu dublă cetățenie română și britanică, și Eamonn Harrison, nord-irlandezul în vârstă de 24 de ani.

Ei au fost găsiți vinovați pentru omuciderea a 39 de bărbați, femei și copii de origine vietnameză, ale căror trupuri au fost descoperite într-un container în octombrie 2019.

Cel care a coordonat operațiunea este românul Gheorghe Nica (foto), care a mărturisit în fața instanței că a participat la transporturile ilegale în primele două curse. El a spus că la cea de-a treilea cursă, care s-a încheiat cu moartea vietnamezilor, nu a luat parte și nici nu știa că în acel container se află oameni, ci credea că e vorba de un transport de țigări.

Gheorghe Nica, un român de 43 de ani, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare pentru moartea a 39 de migranţi vietnamezi găsiţi în remorca unui camion în Anglia, în 2009.
foto: echo-news.co.uk

Cadavrele a 39 de oameni, printre care 8 femei și doi adolescenți de 15 ani, au fost găsite la bordul unei remorci în zona industrială Grays, din estul Londrei. Containerul provenea din portul belgian Zeebrugge, conform Hotnews.

Victimele au murit de asfixiere și hipertermie, din cauza căldurii și a lipsei de oxigen din spațiul închis al containerului.