Român vinovat pentru moartea celor 39 de vietnamezi din „camionul groazei”. Un alt român, condamnat pentru trafic de migranți

Un român a fost declarat vinovat pentru moartea celor 39 de vietnamezi din „camionul groazei”. Încă un român a fost condamnat pentru trafic de persoane.

21 dec. 2020, 18:40
Român vinovat pentru moartea celor 39 de vietnamezi din „camionul groazei”. Un alt român, condamnat pentru trafic de migranți

În cazul celor 39 de cetățeni vietnamezi găsiți morți în remorca camionului din Anglia, la finalul anului trecut, au fost găsiți vinovați doi traficanți de persoane, conform TheGuardian. Vorbim despre Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, cu dublă cetățenie română și britanică, și Eamonn Harrison, nord-irlandezul în vârstă de 24 de ani. Ei au fost găsiți vinovați pentru omuciderea a 39 de bărbați, femei și copii de origine vietnameză, ale căror trupuri au fost descoperite într-un container în octombrie 2019. Cei doi riscă închisoare pe viață.

Cel care a coordonat operațiunea este românul Gheorghe Nica, care a mărturisit în fața instanței că a participat la transporturile ilegale în primele două curse. El a spus că la cea de-a treila cursă, care s-a încheiat cu moartea vietnamezilor, nu a luat parte și nici nu știa că în acel container se află oameni, ci credea că e vorba de un transport de țigări.

Oamenii legii au spus că cei doi vinovați au decis să ignore riscurile evidente și au băgat în container de două ori mai multe persoane decât era normal pentru a crește profiturile. Au primit sute de mii de lire sterline pentru fiecare „lot” de migranți.

Fiecare persoană care și-a pierdut viața în acel camion plătise între 10.000 și 13.000 de lire sterline pentru a ajunge din Franța în Marea Britanie.

Încă un român găsit vinovat în acest caz

Alți doi inculpați au fost găsiți vinovați pentru traficarea migranților vietnamezi. E vorba despre șoferul de camion Chrisopher Kennedy și despre românul Valentin Calota. Cei doi nu au fost implicați în transportul care a dus la moartea a 39 de persoane, însă au participat la transporturi anterioare pe același traseu.

Verdictul vine la sfârșitul unui proces care a expus pentru prima dată o operațiune complexă și extrem de profitabilă prin care vietnamezii au fost aduși ani la rând ilegal în Marea Britanie.

Anul trecut, mai exact în octombrie 2019, 39 de vietnamezi au fost găsiți morți într-un parc industrial aflat în apropiere de Londra. Victimele din „camionul groazei” erau 28 de bărbați, 8 femei și 3 copii, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Înainte să moară, aceștia au încercat să sune la serviciul de urgență din Vietnam pentru a li se oferi ajutor.

Conform informațiilor oferite de anchetatori, temperatura din interiorul containerului a trecut de 38,5 grade Celsius ceea ce a dus la moartea tuturor persoanelor aflate în camion prin asfixiere și hipertermie sau supraîncălzire.

Citiți și Şoferul camionului de la Londra, cu migranţii vietnamezi morţi, a anunţat poliţia după 23 de minute, de când a descoperit cadavrele