Gheorghe Nichita, fostul primar din Iași, se întoarce după gratii pentru cinci ani. Decizia magistraților din dosarul „Amanta” e definitivă

Fostul primar din Iași, Gheorghe Nichita, ajunge din nou la închisoare. Magistrații Curții de Apel Iași s-au pronunțat în dosarul "Amanta" și au decis să-l trimită după gratii pentru cinci ani. Sentința este definitivă.

30 aug. 2022, 18:09
Gheorghe Nichita, fostul primar din Iași, se întoarce după gratii pentru cinci ani. Decizia magistraților din dosarul „Amanta” e definitivă

Gheorghe Nichita a fost condamnat inițial la cinci ani și două luni de închisoare, dar sentința a fost desființată pentru că unele fapte s-au prescris.

Pentru instigare la abuz în serviciu, Gheorghe Nichita a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Cuantumul pedepsei pentru instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a fost majorat de la 4 ani la 5 ani închisoare.

În același dosar a fost condamnat și fostul șef al Poliției Locale, Liviu Hliboceanu, la 4 ani de închisoare. Totodată, instanța a majorat pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa funcţia de primar de la 4 ani la 5 ani.

Fostul primar a ieșit din închisoare anul trecut, după ce a fost condamnat pentru luare de mită.

Pentru ce e acuzat Gheorghe Nichita în dosarul Amanta”

Gheorghe Nichita a fost acuzat că și-ar fi determinat subalternii de la Poliţia Locală să o urmărească pe fosta sa iubită, Adina Samson, operaţiunile desfăşurându-se din bani publici.

Și fostul șef al Serviciului de Urbanism de la Poliţia Locală, Ştefan Avârvarei, s-a aflat pe lista inculpaților. Acesta și-a recunoscut faptele și a fost condamnat la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare.

Alături de Liviu Hliboceanu, Ştefan Avârvarei a fost acuzat de DNA că, la îndemnul primarului gelos, ar fi determinat mai mulţi poliţişti locali să o urmărească pe Adina Samson, prin comiterea infracţiunilor, Nichita obţinând pentru sine foloase nepatrimoniale.

Citește și Fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita, eliberat din închisoare

Citește și Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iaşi, află într-o luna dacă va fi eliberat din închisoare