Cristian Deliorga şi Gheorghe Stan, candidaţii susţinuţi de PSD, votaţi de Parlament pentru Curtea Constituţională

Cristian Deliorga şi Gheorghe Stan, candidaţii susţinuţi de PSD, au fost votaţi de Senat, respectiv Camera Deputaţilor, pentru posturile care se vor vacanta la Curtea Constituţională. Luni, preşedintele Klaus Iohannis a numit-o pe Simina Tănăsescu, fost consilier prezidenial, judecător CCR. Curtea Constituţională va avea astfel trei judecători noi, din totalul de nouă. 

RomaniaTV.net
07 mai 2019, 06:40
Cristian Deliorga şi Gheorghe Stan, candidaţii susţinuţi de PSD, votaţi de Parlament pentru Curtea Constituţională

UPDATE Gheorghe Stan a obţinut 174 de voturi „pentru” şi  94 „împotrivă” la Camera Deputaţilor.

Gheorghe Stan este actualul şef al Secţiei speciale pentru magistraţi şi îlva înlocui la Curtea Constituţională pe Ştefan Minea, al cărui mandat expiră în iunie.

Candidaţii propuşi din partea PNL şi USR – Ioan Cupşa şi, respectiv, Vlad Ştefan – au fost respinşi de plen. Cupşa a primit 63 de voturi „pentru” şi 205 „contra”, iar Vlad Ştefan a obţinut 25 voturi „pentru” şi 243 „împotrivă”.

La Senat, a fost validat Cristian Deliorga, propus tot de PSD.

Patru candidaturi au fost depuse la Senat pentru postul de judecător la Curtea Constituţională (CCR), respectiv Cristian Deliorga, propus de PSD, Daniel Fenechiu – PNL, Ovidiu Daraban – USR şi Gheorghe Iancu, fără susţinerea vreunui grup parlamentar.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea pe un post de judecător la CCR a Siminei Tănăsescu, fosta sa consilieră. Ea va avea un mandat de 9 ani, începând din data de 9 iunie 2019. 

______

UPDATE Camera Deputaţilor a început dezbaterile, marţi, asupra candidaţilor propuşi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, reprezentanţii Opoziţiei solicitând audierea acestora şi în plen.

Biroul permanent s-a reunit pentru a decide introducerea pe ordinea de zi a plenului votul asupra candidaţilor propuşi pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, după ce Comisia juridică i-a validat pe toţi candidaţii propuşi, constatând că aceştia au îndeplinit condiţiile pentru a candida.

Reprezentanţii PNL şi USR au solicitat audierea în plen a celor trei candidaţi: Gheorghe Stan – propus de PSD, Vlad Ştefan – propus de USR şi Ioan Cupşa – propus de PNL.

„PNL vă solicită ca şi în plenul Camerei Deputaţilor persoanele propuse să fie audiate. Textul legii este unul extrem de clar, candidaţii sunt audiaţi în comisie şi în plen. Ca o ţară întreagă să nu aibă suspiciunea că audierile din comisie au fost un simulacru, vă solicităm ca aceste persoane să se prezinte şi să spună câteva cuvinte despre parcursul profesional. Dacă nu veţi respecta textul legal, PNL va sesiza CCR”, a anunţat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan.

Şi deputatul USR Stelian Ion a solicitat audierea în plen a candidaţilor, avertizând că, în caz contrar, şi USR va sesiza Curtea Constituţională.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, care conduce şedinţa de plen de marţi, a precizat că se doreşte respectarea în integralitate a legii, iar cei trei candidaţi vor fi audiaţi. În replică, Raluca Turcan a spus că PNL doreşte ca celor trei candidaţi să li se adreseze şi întrebări în plenul Camerei. În context, deputatul UDMR Marton Arpad a susţinut că este o noutate această procedură.

______

UPDATE Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de judecător al CCR. Pentru acest post s-au înscris şeful SIIJ, Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul PNL Ioan Cupşa şi avocatul Vlad Ştefan, propus de USR.

Florin Roman (PNL) l-a întrebat pe Stan câte articole are Constituţia şi dacă îşi asumă nominalizarea politică din partea PSD.

„Am 20 şi ceva de carieră în funcţia de procuror, nu am făcut parte din nicio formaţiune politică. Am acceptat această provocare pentru mine pentru că expertiza mea poate fi utilă CCR”, a răspuns Stan, la a doua întrebare. La prima întrebare a intervenit Halici şi a spus că audierea este dusă în derizoriu.

Stelian Ion (USR) a amintit că o decizie a CCR a stabilit că recomandările din cadrul MCV sunt obligatorii pentru România şi l-a întrebat pe Gheorghe Stan care e opinia sa privind raporturile dintre Comisia de la Veneţia şi CCR.

„Apreciez că tot ce emite MCV şi Comisia de la Veneţia sunt recomandări, deci nu au caracter obligatoriu”, a susţinut Stan.

Stelian Ion l-a întrebat şi despre ascensiunea sa rapidă în perioada 2008-2009, Stan răspunzând la această întrebare.

În final, Gheorghe Stan a dorit să revină la întrebarea lui Florin Roman privind numărul articolelor din Constituţie, spunând că nu este important că sunt „153 de articole în Constituţie” şi a fost corectat, legea fundamentală având 156 de articole.

Preşedintele Comisiei juridice a intervenit spunând că e tendenţioasă întrebarea. De altfel, Halici a intervenit la toate întrebările şi le-a tăiat microfonul membrilor comisiei de mai multe ori. În plus, nu a permis să fie adresate mai multe întrebări.

Gheorghe Stan este şeful Secţiei de investigare a infracţiunilor în justiţie, care a declanşat urmărirea penală împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

______

Gheorghe Stan, propus de PSD pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CCR) din partea Camerei Deputaţilor, este audiat, marţi dimineaţă, în Comisia juridică.

Gheorghe Stan este şeful Secţiei de investigare a infracţiunilor în justiţie, care a declanşat urmărirea penală împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

PSD a propus validarea tuturor candidaţilor doar pe baza CV-urilor.

Cătălin Predoiu (PNL) a cerut însă ca aceştia să fie audiaţi şi s-a acceptat ca fiecare grup parlamentar să adreseze câte două întrebări, PSD anunţând că nu are nicio întrebare pentru niciun candidat.

PNL l-a propus pe deputatul Ioan Cupşa, iar USR pe juristul Mircea Ursuţa.

După audierea candidaţilor, Comisia juridică va întocmi un raport care va fi trimis plenului.

Şi la Comisia juridică din Senat sunt audiaţi candidaţii pentru funcţia de judecător la CCR din partea acestei camere legislative.

Patru candidaturi au fost depuse la Senat pentru postul de judecător la Curtea Constituţională (CCR): Cristian Deliorga, propus de PSD, Daniel Fenechiu – PNL, Ovidiu Daraban – USR şi Gheorghe Iancu, fără susţinerea vreunui grup parlamentar.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea pe un post de judecător la CCR a Siminei Tănăsescu, fosta sa consilieră. Ea va avea un mandat de 9 ani, începând din data de 9 iunie 2019.


loading...
Partenerii noștri