Gheorghe Stan, şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor: Am întâmpinat obstacole de la procurorul general încă de la început

Gheorghe Stan, şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor, a declarat joi că încă de la momentul în care forul a devenit operaţional a întâmpinat obstacole din partea conducerii Ministerului Public. Totodată, Stan susține că alegaţiile privind scoaterea secţiei de sub controlul procurorului general sunt lipsite de orice fundament.

28 feb. 2019, 18:02
Gheorghe Stan, şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor: Am întâmpinat obstacole de la procurorul general încă de la început

„Menţionăm că, de la data la care a devenit operaţională Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, aceasta a preluat un număr de 1.422 de dosare în curs de soluţionare, din care un procent de peste 70% au fost înregistrate ca urmare a unor sesizări din oficiu, dosare cu vechime în sistem de cel puţin doi ani şi care erau lăsate în nelucrare. Trebuie precizat în acest context că majoritatea sesizărilor din oficiu sunt în legătură directă de cauzalitate cu soluţile pronunţate de magistraţi, în special judecători, în dosarele instrumentate”, a declarat Gheorghe Stan, potrivit news.ro.

Acesta a afirmat că, „deşi au existat multe semnale pozitive din partea magistraţilor, în sensul primirii cu deschidere a înfiinţării acestei secţii” s-au întâmpinat probleme din partea procurorului general.

„Până la momentul operaţionalizării Secţiei am întâmpinat obstacole din partea conducerii Ministerului Public, este vorba de procurorul general, în asigurarea bazei logistice, a dotărilor şi elaborării organigramei, dar şi în modul de interpretare a principiilor care guvernează activitatea”, a mai declarat Stan.

Augustin Lazăr: Secţia nou înfiinţată a beneficiat de sprijin pentru asigurarea tuturor condiţiilor necesare funcţionării

Acesta a afirmat că au fost necesare acte normative care să ducă la depăşirea acestei situaţii şi a făcut referire inclusiv la OUG 7/2019.

„În ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 7 din 2019, aceasta a fost necesară pentru corelarea normelor privind competenţa procurorului-şef al Secţiei cu prevederile articolului 339 din Codul de Procedură Penală potrivit căruia, plângerea împotriva măsurilor luate se rezolvă de către procurorul ierarhic superior celui de care a dispus masura, în cazul de faţă procurorul-şef Secţie. Alegaţiile privind scoaterea Secţiei de sub controlul procurorului general sunt lipsite de orice fundament. O dovadă în acest sens este faptul că în prezent procurorul general soluţionează conflictul pozitiv de competenţă declanşat într-un dosar penal instrumentat de DNA, în raport cu Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”, a mai spus Stan.

Solicitarea dosarului Tel Drum de la DNA s-a întemeiat pe presupuse fapte săvârşite de 3 procurori şi 5 judecători

Gheorghe Stan a mai afirmat că solicitarea dosarului Tel Drum de la DNA s-a întemeiat pe presupuse fapte săvârşite de trei procurori şi cinci judecători.

„Solicitarea de la Direcţia Naţională Anticorupţie a unui dosar amplu mediatizat s-a întemeiat pe competenţa specială a secţiei, respectiv presupuse fapte săvârşite de mai mulţi magistraţi. Este vorba despre trei procurori şi cinci judecători”, a declarat Stan.

La datele de 21 decembrie 2018, 17 ianuarie şi 31 ianuarie 2019, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a formulat trei cereri prin care solicita transmiterea dosarului Tel Drum de la DNA.

Potrivit DNA, „în primele două cereri nu s-a invocat niciun temei legal de preluare a acestui dosar, motiv pentru care au fost cerute clarificări”.

„În ultima solicitare a secţiei, datată 31 ianuarie 2019, s-a invocat împrejurarea că DNA nu ar mai avea competenţă de soluţionare a acestui dosar, deoarece unele dintre persoanele împotriva cărora se efectuează urmărirea penală au calitatea de magistraţi”, preciza DNA, pe 19 februarie.

Niciunul dintre dosarele în care este vizată Kovesi nu a fost întocmit pe sesizări din oficiu

Procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a mai spus că niciunul dintre dosarele în care este vizată Laura Codruţa Kovesi nu a fost întocmit în urma vreunei sesizări din oficiu a acestei secţii speciale.

„Aducerea la cunoştinţa publicului a numărului de dosare de urmărire penală privind pe doamna procuror Laura Codruţa Kovesi s-a făcut în considerarea interesului public manifestat şi a obligaţiei legale de informare. Ceea ce doresc să menţionez este că niciunul dintre aceste dosare nu a fost întocmit ca urmare a vreunei sesizări din oficiu a Secţiei speciale, ci aceste dosare sunt preluate pe baza unor ordonanţe de declinare de la alte unităţi de parchet ori a unor plângeri depuse de petenţi”, a susţinut Gheorghe Stan/

„În cadrul acestei secţii se respectă numai legea”, a spus el în finalul declaraţiei susţinute alături de adjunctul său Adina Florea.