Adjunctul Inspecţiei Judiciare a obţinut cel mai bun punctaj la concursul pentru şefia Secţiei de investigare a magistraţilor

Adjunctul Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan, a obținut, la interviul susținut pentru șefia Secției de anchetă a magistraților, cel mai mare punctaj, de 9.33, în vreme ce contracandidata sa, Florena Sterschi, a obținut 8,33. Plenul CSM urmează să confirme numirea lui Stan la șefia Secției de investigare a infracţiunilor din justiţie.

10 ian. 2019, 08:29
Adjunctul Inspecţiei Judiciare a obţinut cel mai bun punctaj la concursul pentru şefia Secţiei de investigare a magistraţilor

Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, a susţinut, joi, în interviul susţinut pentru şefia Secţiei de anchetă a magistraţilor, că printre ameninţările la adresa acestei unităţi a identificat anumite campanii de presă, dar şi frecvenţa ridicată a modificărilor legislative, potrivit Mediafax.

Gheorghe Stan a enumerat, la premise negative, dosarele numeroase în lucru, numărul insuficient de procurori care a fost stabilit prin lege raportat la numărul mare de dosare şi, de asemenea, resursa umană inadecvată şi infrastructura deficitară pentru acoperirea nevoilor concrete ale secţiei.

„La puncte slabe am menţionat incertitudinea personalului auxiliar şi conex, precum şi tehnica şi materialele. Numărul redus al procurorilor care ar urma să facă parte din această secţie. Situaţia ofiţerilor de poliţie judiciară care vor lucra sub coordonarea procurorilor care urmează să facă parte din cadrul acestei secţii. Volumul mare de activitate raportat la cerinţele unui minim confort. Absenţa unui fond documentaristic adecvat. Finanţarea insuficientă şi infrastructura deficitară. (….) Ca ameninţări am identificat acele campanii de presă care au ca obiect dosare în care se investighează acte comise de magistraţi, (…) care pot constitui posibili factori psihologici de presiune asupra procurorului care efectuează investigaţia faptelor comis de magistraţi. Existenţa unui sentiment de insecuritate în ceea ce priveşte protecţia imaginii procurorului şi activităţii acestuia. Şi de asemena fluctuaţia şi frecvenţa ridicată a modificărilor legislative din ultima perioadă care îngreunează asimilarea şi punerea lor coerentă şi clară în practică şi într-un timp cât mai scurt”, a mai declarat Gheorghe Stan.

Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare a transmis că a dezavuat mereu campaniile televizate, în care anumite persoane, chiar şi martori, au fost filmaţi la momentul arestului sau încarcerării.

Florea Esther Sterschi asigură în prezent interimatul la conducerea secţiei speciale.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi-a început activitatea pe 23 octombrie, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM.

Secţia a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte unităţi de Parchet, precum şi dosarele soluţionate.