Gheorghe Turda, anunţ după ce s-a aflat că Aura Urziceanu ar fi într-un azil din Canada: „Cu ea am cântat, adesea, în anii comunismului, chiar și la Hotelul Hilton, din Los Angeles”

Zvonurile că Aura Urziceanu (76 de ani), vocea de aur a jazz-ului românesc, s-ar afla, conform presei, într-un azil din Canada, bolnavă de Alzheimer, i-a luat prin surprindere pe mulți dintre fanii ei din România și foștii colegi de scenă

27 nov. 2023, 16:47
Gheorghe Turda, anunţ după ce s-a aflat că Aura Urziceanu ar fi într-un azil din Canada: „Cu ea am cântat, adesea, în anii comunismului, chiar și la Hotelul Hilton, din Los Angeles”

Gheorghe Turda a reacţionat după ce s-a zvonit că Aura Urziceanu ar fi internată într-un azil din Canada. Îndrăgitul artist, însă, nu consideră că este un lucru tocmai rău dacă ea ar fi a ajuns într-adevăr în grija statului canadian. De menționat este și faptul că această informație nu a fost confirmată de cântăreață și e doar la nivel de zvon.

Solistul de muzică populară Gheorghe Turda este de părere că, dacă Aura Urziceanu s-ar afla, într-adevăr, într-un azil din Canada, n-ar fi un lucru chiar atât de grav, precum credem, noi, românii.

„Nu cunosc situația ei, actuală, nu știu amănunte, dar mi-ar părea rău să știu că este într-un azil. Să știți, însă, că, deși românilor li se pare trist ca un artist să fie într-un azil, este, de fapt, uman, din punct de vedere al grijii față de om, de o mare valoare.

Când acești oameni nu mai sunt în putere, statul respectiv îi ajută prin a-i întreține la azil, câtă vreme mai au zile, îi țin în viață prin aceste mijloace. Și solistul Ion Lăceanu e la azil, aici, în țară. Nu avem însă de ce să fim triști, dacă, noi, artiștii, ajungem la un cămin de bătrâni.

Ne-am cam obișnuit să fim în centrul lumii, în centrul atenției. Și săracul Gică Petrescu, solistul de romanțe, până a murit voia să mai cânte’, a mai adăugat Gheorghe Turda pentru Playtech Știri.

Cele mai frumoase amintiri ale lui Gheorghe Turda despre Aura Urziceanu

Gheorghe Turda, care a însoțit-o adesea pe Aura Urziceanu, în turneele din America, susține că n-a mai vorbit cu ea de mulți ani, dar își amintește ce senzație era atunci când urca pe scenă.

„Cu ea am cântat, adesea, în anii comunismului, chiar și la Hotelul Hilton, din Los Angeles, pentru românii din diaspora. Din păcate, n-am mai vorbit cu Aura, de ceva vreme, cred că de 7-8 ani ea nici n-a mai fost în România.

Pe scenă, era magnifică, electriza lumea cu vocea ei de privighetoare, are o voce unicat în lume, a cântat perfect muzica de jazz si muzica ușoară. Prin vocea ei a cucerit America și Canada’, a mai spus Gheorghe Turda.

Aura Urziceanu a cântat alături de nume importante ale muzicii de jazz, precum cântăreața Ella Fitzgerald, pianiștii Bill Evans, Ahmad Jamal și Hank Jones, șeful de orchestră Quincy Jones, trompetiștii Dizzy Gillespie și Thad Jones, saxofonistul Paul Desmond, chitaristul Joe Pass și bateristul Mel Lewis.

A avut turnee și în Australia, Brazilia, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Japonia.

Aura Urziceanu este stabilită de peste 40 de ani în Canada

Într-un interviu acordat în anul 2005, Aura Urziceanu vorbea despre România la superlativ și indiferent cât de bun a fost traiul din Canada, solista tânjea după România.

„Ca tânără româncă, nu m-am dus pe continentul Americii de Nord la studii. Eu am cântat! Televiziunea canadiană mi-a oferit un contract, am performat, am susținut concerte, după care am rămas acolo.

La un moment dat, lumea de acolo nu înțelegea de ce insist să fiu prezentată ca artist român. Pentru ca sunt artist român! Și pentru că mă mândresc cu țara mea! Căsătoria cu un canadian nu a schimbat cu nimic situația.

În primul rând, România este țara mea și, indiferent dacă plouă, dacă ninge sau dacă e furtună, este cea mai minunată din lume!’, spunea Aura Urziceanu.

Drama neștiută a artistei Aura Urziceanu. A fost „vândută” la naștere, pe 10 bani, de cea care i-a dat viață: „Am plâns, dar mi-a trecut”

Născută în 1946, Aura Urziceanu a călcat pe urmele tatălui ei, Nelu Urziceanu, și a studiat vioara. Înainte de 1989, a plecat în Canada și s-a stabilit în Toronto, alături de soțul ei. S-a întors în România după 11 ani, pentru a participa la o emisiune. Mai apoi, în 2004, a primit invitația și a acceptat să fie membru al juriului la Festivalul „Cerbul de aur” de la Brașov.

Mai multe persoane au crezut că artista are o altă origine etnică. În anul 2011, au apăut mai multe amenințări din martea unei persoane anonime în acest sens.

A fost întotdeauna înconjurată de muzică, tatăl ei era violonist, iar mama pianistă. A început să studieze vioara clasică la vârsta de 5 ani, sub îndrumarea tatălui ei, care era foarte strict cu ea, dar și cu fratele ei, George Urziceanu.

„Tatăl nostru era foarte strict cu noi. În casă nu se asculta decât muzică clasică. Am avut o copilărie strictă. Pe la 8-10 ani mă vedea tata în oglindă, aranjându-mi părul, și-mi spunea: „Nu, nu! Lasă părul! Treci la vioară”. Normal că nu-mi convenea”, spunea Aura Urziceanu, în 2009, într-un interviu pentru Revista Tango.

Citește și: De ce a dispărut Dida Drăgan din spaţiul public. Prietenii artistei dau din casă: „A avut la un concert un moment când nu se simțea foarte bine”

Chiar dacă părinții ei erau muzicieni, artista și-a dorit întotdeauna să devină balerină. Lua zilnic lecții de dans pentru a ajunge la un nivel profesionist, dar visul ei a fost spulberat în urma unuiu accident. A fost lovită de o bicicletă, iar gamba piciorului stâng a avut mult de suferit. Medicul i-a recomandat să renunțe la dans.

„Am plâns, dar mi-a trecut. Apoi, m-am trezit cântând”, a afirmat Aura Urziceanu.

Deși întâmpina probleme la vioară, vocea eu suna ca a unui înger și a descoperit că este interpretă de jazz la vârsta de 16 ani, când Cornel Chiriac a invitat-o la radio.

„Când mi-a pus câteva melodii de-ale Ellei Fitzgerald, am zis: ‘Vai de mine! Cântă la fel ca mine!’”, și-a amintit artista.

Aura Urziceanu a avut o soră mai mare, Nuța, care s-a stins din viață la doar un an și jumătate. De teamă că ar putea să o piardă și pe Aura, mama sa a luat-o în brațe și a scos-o afară, pe fereastra casei, pentru a o „vinde” pe 10 bani, pentru a fi ferită de rele și de ghinion, o tradiție românească veche de când lumea.

Citește și: Marina Voica regretă că nu are copii. Cu ce alte ‘dureri’ se confruntă artista: „Aş fi fost o mamă bună”

În anul 2014, artista a transmis o scrisoare pe blogul ei, în care explica care au fost motivele pentru care a părăsit România definitiv și a renunțat la cetățenia română. Artista a fost deranjată de zvonurile potrivit cărora ar fi fost de origine romă.

„Păcat că în toți acești mulți, mulți ani petrecuți aici la superlativ, nu mi-am pierdut din simțământul de român. Mi-ar fi prins atât de bine și m-ar fi scutit de dezamăgirea, ruptul sufletului, nervii și îmbolnăvirea sufletească pe care am suferit-o și cu care am plecat din România. După cinci ani de urâțenii, răutăți și așa cum mi s-au înfățișat românii în majoritate, nu-mi dau nici cea mai mică portiță de a-i înțelege, admite… dimpotrivă!

Sunt goi, fără conștiință, fără suflet, fără educație. Sunt 97-98% răi la suflet, invidioși, urâți, demenți și de o lașitate josnică! Sunt foarte periculoși, că te aduc în stare să-i vânezi și să-i împuști! Nu mă recunosc sub nicio formă prin defectele lor … și sunt plini. Tocmai de aceea renunț la cetățenia română!”, a scris Aura Urzicenau pe blogul ei.