Gheorghe Turda sare la gâtul lui Grigore Leșe. Artistul și-a ieșit din pepeni: ”A rămas corigent de șapte ori la Conservator și face pe marele dascăl”

Gheorghe Turda a lansat un atac la Grigore Leșe, după ce a spus că piesa ”Așa-i românul” e din folclorul maghiar. Interpretul de muzică populară maramueșean a intervenit în scandalul mediatizat și a dat de pământ cu Leșe.

07 dec. 2023, 22:06
Gheorghe Turda sare la gâtul lui Grigore Leșe. Artistul și-a ieșit din pepeni: ”A rămas corigent de șapte ori la Conservator și face pe marele dascăl”

Gheorghe Turda s-a enervat la culme, după ce Grigore Leșe a declarat că piesa ”Așa-i românul” este din folclorul mahiar. Cântărețul spune că melodia este una românească, nicidecum ungurească.

Te-ar putea interesa și Grigore Leșe desființează melodiile patriotice din România! „Așa-i românul” este, de fapt, melodie ungurească

Mai mult decât atât, interpretul de muzică populară a spus și câteva cuvinte dure la adresa lui Grigore Leșe.

Gheorghe Turda a lansat un atac în adevăratul sensului asupra lui Grigore Leșe.

Artistul a povestit că a cântat renumita piesă ”Așa-i românul” alături de Dumitru Fărcaș, în piața din Cluj, pe vremea când erau doar studenți. În viziunea lui Gheorghe Turda, melodia este una patriotică, nu din folclorul maghiar.

„Nicio relevanță pentru publicul larg! Deci, întrebarea cine se pune este ‘Cine au venit primii în Ardeal, ungurii sau românii?’. El poartă costum unguresc, de aceea ține cu ei. Nu are nimic românește din locul lui, nici măcar veșmintele lui. Ținuta e ungurească toată! Părintele Gagea a lansat prima dată cântecul acesta, la Cenaclul Flacăra.

Iar eu, în 1970, când Furdui sau Veta încă nici nu se născuseră, eu eram student la Cluj. Nu era 1 Decembrie atunci, era 24 ianuarie. Era Unirea mică. Și eu, Gheorghe Turda cu Dumitru Fărcaș, în centrul orașului Cluj, lângă statuie, după ce am cântat această piesă, am fost ‘bumbăciți’ de unguri cu bulgări de zăpadă și pietre în bulgăre. Eu cântam cu Fărcaș”, a declarat Gheorghe Turda pentru viva.ro.

Gheorghe Turda îl atacă în acest context și pe Nicolae Furdui Iancu, despre care spune că ar fi înregistrat pe un ton fals acest cântec patriotic, dar că nimeni nu ar avea curajul să spună adevărul.

„Atunci s-a lansat acest cântec patriotic, nu în 1989. Acesta e adevărul. Putem face o discuție foarte importantă. Și Veta cu Furdui au venit după mine. Eu spun adevărul. Iar el cântă și fals. Toate imprimările lui sunt cum sunt.

Cântă pe lângă ton. Mă mir că inginerul de sunet nu avea ureche muzicală. Cum să dai drumul așa o piesă care a devenit atât de cunoscută în acest fel? Cum să o dai cântată fals? Numai eu spun treaba asta, ceilalți nu au curaj să spună. Dar eu spun adevărul”, a mai declarat Gheorghe Turda.

”Era prieten cu paharul și nu venea pe la ore”

Așadar, Gheorghe Turda spune că melodia ”Așa-i românul”, pe care el ar fi interpretat-o cu regretatul Dumitru Fărcaș în anul 1970, pe vremea când era student la Cluj, este românească.

Citește și Grigore Leșe, criticat dur de colegii de breaslă, după ce a spus că melodia „Așa-i românul” provine din folclorul maghiar: „Nici maramureșenii lui nu-l acceptă”

Pe lângă toate cele precizate mai sus, renumitul artist a declarat și că Leșe ar fi rămas repetent de șapte ori la Conservator, pentru că lipsea de la ore.

„E melodie românească, nicidecum ungurească. Pentru că ei nu au de unde să știe, ardelenii, că e muzică ungurească. El nu știe vioara, știe doar teoria. El a rămas corigent de șapte ori la Conservator, nu o dată. De șapte ori a rămas repetent! De abia l-a trecut profesorul meu de canto.

Era rector pe atunci. Pentru că Leșe era prieten cu paharul și nu prea venea pe la ore. Și atunci a rămas repetent de șapte ori. Toată lumea știe asta! Și el face pe teoreticianul și marele dascăl. Hai să fim seroși! Să nu se pună nimeni cu Turda, că eu le spun la toți, spun adevărul. Pentru că ei le înfloresc în felul lor”, a mai declarat Gheorghe Turda, pentru Viva.ro.