Grigore Leșe, criticat dur de colegii de breaslă, după ce a spus că melodia „Așa-i românul” provine din folclorul maghiar: „Nici maramureșenii lui nu-l acceptă”

Nicolae Furdui Iancu îl acuză pe Grigore Leșe de încercare de dezbinare a românilor chiar de Ziua Națională, după ce cântărețul a declarat că melodia „Așa-i românul” e din folclorul maghiar.

04 dec. 2023, 13:05
Grigore Leșe, criticat dur de colegii de breaslă, după ce a spus că melodia „Așa-i românul” provine din folclorul maghiar: „Nici maramureșenii lui nu-l acceptă”
Grigore Leșe, atacat după declarațiile controversate

Grigore Leșe a susținut, sâmbătă, 2 decembrie, la emisiunea „Insider Politic”, de la Prima TV, că melodia „Așa-i românul”, cântată în special la manifestările de Ziua Națională, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Acesta susține că artiștii români o cântă pentru că nu au știință și sunt oprtuniști.

Citește și: Cântăreața de muzică populară care a divorțat și a părăsit America, din dragoste pentru România: „S-a pus în genunchi și mi-a pupat picioarele să nu plec”

Cea mai cunoscută interpretare a cântecului îi aparține lui Nicolae Furdui Iancu. Acesta îl întreabă pe Grigore leșe dacă s-a consultat și cu părintele melodiilor iubirii de țară, preotul Doru Gheaja, cel care a cântat prima dată „Așa-i românul”, potrivit Libertatea.

„Nu vreau să comentez declarațiile atotștiutorului Grigore Leșe pentru că sunt obișnuit cu ele. Vrea să epateze și uneori reușește… că tot vorbește el despre oportunism”, a afirmat Furdui Iancu, pentru sursa citată. Acesta a mărturisit că tocmai ce se întorcea de la Brașov, unde a susținut un spectacol de 1 Decembrie și pe scena căruia a cântat „Așa-i românul”.

„Declarația lui Leșe nu e decât o încercare de dezbinare a românilor de Ziua Națională și vreau să-i transmit că o să cânt această melodie în continuare împreună cu maghiarii”, a mai spus Furdui Iancu.

Citește și: Niculina Stoican, mărturisiri despre infidelitatea soțului. Cele mai dificile momente din căsnicia artistei: „A doua zi după ce m-am căsătorit, m-am trezit plângând că vreau la mămicuța”

Veta Biriș, o mare interpretă de muzică populară reprezentativă din Ardeal, a reacționat după afirmația făcută de Leșe: „Nu vreau să cânt ca Grigore Leșe așa cum nu am nevoie nici de sfaturile lui”, a declarat cântăreața, pentru aceeași sursă.

Artista în vârstă de 74 de ani a precizat că interpretează piesa „Așa-i românul” de peste 56 de ani.

„Leșe spune că trebuie să cântăm doar hore, nu și doine. Dar îi spun că avem și jiana și învârtita…. Leșe poate să gândească cum vrea el. Nu merită să comentez nimic din ce spune. Nici măcar maramureșenii lui nu-l acceptă”, a adăugat Veta Biriș.