Gheorghiţă: „Dacă păstrăm ritmul actual, la final de an vom depăși 70% din populație vaccinată”

Valeriu Gheorghiță a declarat că dacă ritmul actual de vaccinare se menține până la sfârșitul acestui an România va depăși 70% din populație imunizată

26 oct. 2021, 20:27
Gheorghiţă: „Dacă păstrăm ritmul actual, la final de an vom depăși 70% din populație vaccinată”

Valeriu Gheorghiță a declarat că dacă ritmul de vaccinare actual se menține până la finalul acestui an țara noastră va depăși o rată de acoperire vaccinală de pește 70% din populația de peste 12 ani.

„Asta înseamnă că, în total, până la finalul acestui an am putea avea peste 11,8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Acum avem aproximativ 6,5 milioane de persoane”, a precizat medicul, în cadrul conferinței de presă susținută marți.

Valeriu Gheorghiţă a menționat Bucureștiul, cu o rată de vaccinare la aproape 60% și județul Cluj cu 52,3%.

11% din județe au o rată de acoperire vaccinală între 40 și 50%, iar 65% din județe au rata între 30 și 40%.

Citește și: Valeriu Gheorghiţă îi îndeamnă pe părinţi să-şi vaccineze copiii: „O să fie greu să limităm pandemia fără vaccinarea tinerilor”

Cea mai mică rată de vaccinare este în județul Suceava, 24%.

„La nivelul de acoperire vaccinală, Municipiul Bucureşti este la aproape 60% rată de acoperire vaccinală, mai exact 59,4%. De asemenea, judeţul Cluj are o rată de acoperire vaccinală de 52,3%. Sunt 11% judeţe care au rată de acoperire vaccinală între 40% şi 50%, sunt 65% din judeţe care au rată între 30 şi 40% şi 19% judeţe care au între 20 şi 30%. Cea mai mică este de aproximativ 24%, în judeţul Suceava”, a arătat medicul militar.

În țară, rata de acoperire vaccinală la populația adultă de peste 18 ani este de aproape 41%. În ce privește populația totală, acoperirea vaccinală este de 33%.

Mă refer la persoane vaccinate cu cel puțin o doză”, a precizat medicul.

Cele mai multe imunizări, la persoanele între 50 și 59 de ani
Referitor la grupele de vârstă vaccinate, cea mai mare rată este la persoanele între 50 și 59 de ani – aproape 47%. Urmează grupa de vârstă 60 – 69 de ani. La grupa de vârstă de peste 80 de ani vaccinarea este în continuare redusă – 22%. În ce-i privește pe copii, din cei care au între 12 și 15 ani s-au vaccinat 10%, iar dintre adolescenții de 16 – 19 ani s-au vaccinat aproape 28%.

Medicul se declară îngrijorat de procentul vaccinării la vârstnici. Printre persoanele care s-au prezentat, în ultima lună, pentru prima doză de vaccin, 80% au sub 60 de ani.

„Aș dori mai mult ca în perioada următoare persoanele de peste 60 de ani, vulnerabile, să se prezinte la vaccinare, pentru că vârsta este un factor de risc asociat cu mortalitatea”, declară Valeriu Gheorghiţă.

Citește și: Maraton de vaccinare în Bucureşti, în fiecare weekend. Valeriu Gheorghiţă: Aceeaşi abordare aş lansa-o şi în celelalte judeţe