Maraton de vaccinare în Bucureşti, în fiecare weekend. Valeriu Gheorghiţă: Aceeaşi abordare aş lansa-o şi în celelalte judeţe

Valeriu Gheorghiţă anunţă maraton de vaccinare în Bucureşti, în fiecare weekend. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, programul va fi de la 8 dimineaţa, până la 12 noaptea.

26 oct. 2021, 14:07
Maraton de vaccinare în Bucureşti, în fiecare weekend. Valeriu Gheorghiţă: Aceeaşi abordare aş lansa-o şi în celelalte judeţe

Maraton de vaccinare în Bucureşti, în fiecare weekend. Valeriu Gheorghiţă a anunţat că, datorită faptului că foarte mulţi bucureşteni s-au vaccinat în cadrul maratonului din Capitală, autorităţile au decis să organizeze astfel de evenimente în fiecare weekend.

Maraton de vaccinare în Bucureşti, în fiecare weekend

„În Bucureşti, la fiecare sfârşit de săptămână până la finalul anului va fi organizat un maraton de vaccinare într-un centru de vaccinare, în fiecare sector. Am propus ca programul să fie de la 8 dimineaţa pana la 12 noaptea, iar pe perioada noptii se va face igienizarea centrelor. Numărul de persoane care vin să se vaccineze după 12 noaptea este mai scăzut.

Aceeaşi abordare as lansa-o şi catre celelalte judete, în mod deosebit către marile aglomerări urbane, către oraşele mari, pentru a organiza la sfârşitul fiecărei săptămâni cel puţin un centru de vaccinare care să aibă un program prelungit şi care să permită vaccinarea cu un program flexibil şi a unui număr cât mai mare de persoane, mai ales în centrelele universitare, unde există personal voluntar, studenţi, rezidenţi în cadrul acestor programe şi proiecte”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul militar a spus care vor fi centrele de vaccinare ce vor funcţiona după un program prelungit, în fiecare weekend, în Capitală

Pentru sectorul 1 ramane centrul de la Romexpo

În sectorul 2 sunt două centre: cel de la Circul Metropolitan şi cel de la Cora Pantelimon.

În sectorul 3 rămân centrele de vaccinare de la Park Lake şi Mall Vitan. Se caută soluţii pentru prelungirea programului din aceste locatii.

În Sectorul 4 ramane centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor

În sectorul 5 centrul de vaccinare multifuncţional Sfântul Andrei din Liberty Mall

În sectorul 6 centrul de vaccinare din Drumul Taberei, situat în Aleea Lunca Cernei.

În cadrul maratonului de vaccinare organizat în perioada 22-25 octombrie au fost vaccinate 33.790 de persoane, din care 70% au fost persoane vaccinate cu prima doză.

Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că în ultimele săptămâni au fost redeschise centre de vaccinare și s-a revenit la programul normal, astfel că în prezent sunt active în toată țara 706 centre cu 1.018 fluxuri.

Valeriu Gheorghiţă: Doza trei de vaccin de la Moderna va fi înjumătăţită

De asemenea, medicul militar a anunţat că EMA a aprobat administrarea dozei booster de la Moderna. Potrivit acestuia, este recomandat  administrarea unei doze înjumătăţite a dozei trei faţă de doza iniţială.

„Începând cu saptamana viitoare vom recomanda administrarea unei doze înjumătăţite de vaccin de la Moderna pentru doza booster. Este vorba despre o doză de 50 de micrograme, comparativ cu 100 micrograme, cât are doza inițială.

Doza a treia se face după o perioadă de cel puțin 6 luni de la încheierea schemei inițiale. Cei care au făcut doza întreagă nu este nicio problemă, nu este o contraindicaţie. Moderna a depus date care arată că la aceasta doza injumatatita imunogenitatea este similara cu  doza intreaga, însă reactogenitatea este mai redusă. Practic, frecvenţa şi intensitatea reacţiilor adverse sunt mai reduse cu doza înjumătăţită decât cu doza întreagă.

În cursul zile de ieri a avut loc o şedinţă în care am încercat să evaluam situaţia actuală a campamiei de vaccinare in mediul rural”, a mai precizat medicul.

Citeşte şi Moderna a primit undă verde pentru vaccinarea cu a treia doză. EMA a aprobat doza booster: „Are aceleaşi efecte secundare ca a doua doză”

Valeriu Gheorghiţă a explicat cât de important este ca toată lumea să se vaccineze împotriva coronavirusului.

„Valul patru nu seamănă cu celelalte valuri, pentru că varianta delta este de două ori mai contagioasă faţă de varianta iniţială. Beneficiul vaccinarii se va regasi in faptul că numărul de decese si de cazuri grave va fi foarte redus. Astfel, transformam o boala care astăzi genereaza cateva sute de decese in fiecare zi, într-o banala viroză respiratorie. La acest lucru ne va ajuta vaccinul”, a explicat medicul militar.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 26 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 16.765 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 523 decese dintre care 12 anterioare.

Din totalul de 523 pacienți decedați, 469 erau nevaccinați și 54 vaccinați. Cei 54 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 50-59 de ani și peste 80 de ani. 53 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru un pacient nu au fost raportate comorbidități.

Bilanţ coronavirus 26 octombrie 2021.  În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 20.637. Dintre acestea, 1.867 sunt internate la ATI.

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, în ultimele 24 de ore, 93.049 de persoane s-au vaccinat cu prima doză.

Citeşte şi Ministrul Sănătății cere intensificarea campaniei de vaccinare în mediul rural:  ”Trebuie să ducem vaccinul mai aproape de oameni”