Gheorghe Mărmureanu, anunţul care dă fiori: „Și înainte de cutremurul din 77 a avut loc un cutremur în Gorj”

Directorul onorific al INFP spune că evenimentul seismic, înregistrat luni după-amiază, în Gorj, nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare. El susține că nu există nicio legătură nici cu cutremurele din Turcia, nici cu activitatea seismică de la Vrancea, dar dă un amănunt interesant.

15 feb. 2023, 10:56
Gheorghe Mărmureanu, anunţul care dă fiori: „Și înainte de cutremurul din 77 a avut loc un cutremur în Gorj”

Gheorghe Mărmureanu a analizat cutremurul din Gorj. Un cutremur de magnitudine 5,2 pe scara Richter a lovit, luni după-amiază, în sudul României, și a fost urmat de o replică, de o intensitate de 3 grade pe scara Richter. Seismul, înregistrat în Gorj, a putut fi resimțit și în Târgu Jiu, Craiova, Timișoara și Sibiu.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu susține că „zona Târgu Jiu este cunoscută drept o zonă seismică”, în sensul că se produc des cutremure, însă intensitatea acestora nu depășește pragul de 4-5 grade pe scara Richter. Specialistul a vorbit chiar din propria experiență

„Am fost într-un sat de lângă Târgu Cărbunești și au avut loc vreo 20 de cutremure pe parcursul a două luni. Unele case au fost avariate, iar unii locuitori s-au speriat și au ales să părăsească localitatea”, a povestit Mărmureanu, pentru Libertatea.

Specialiştii în fizica pământului se contrazic pe tema cutremurelor din Gorj: „Nu e o surpriză. Zona este cunoscută cu activitate seismică”

De asemenea, el susține că nu există vreo legătură între zona seismică Gorj și Vrancea. „Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj. Dar nu a fost cel care să provoace Vrancea.”

România nu poate fi afectată de cutremurele din Turcia
Românii s-au arătat extrem de îngrijorați de cutremur, pe fondul tragediei din Turcia, de săptămâna trecută. În acest context, Gheorghe Mărmureanu a dat asigurări cum că țara noastră nu poate fi afectată de mișcările tectonice de acolo.

„Nu există motive de îngrijorare. Sigur că seismele din Turcia ne-au produs stări de stres, dar nu e cazul. Nu poate fi nicio legătură între activitatea seismică de la noi și ce se întâmplă în Turcia. Niciodată Turcia nu a generat cutremure catastrofale în România și am urmărit cel puțin 200 de ani din istoria aceasta a cutremurelor.”, a spus Mărmureanu.

Singura zonă seismică din România care poate produce îngrijorări rămâne Vrancea. Fiind epicentrul României, acolo este o zonă activă constant, în care uneori se produc și cutremure în paralel. Activitatea seismică este documentată încă din Evul Mediu, din vremea lui Ștefan cel Mare, potrivit seismologului.

Cutremur în Gorj – Replici la fiecare oră, cea mai mare a avut magnitudine 4.3
Mai multe replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7 din judeţul Gorj s-au înregistrat pe toată durata nopţii de marţi spre miercuri, majoritatea fiind de intensitate mică.