Specialiştii în fizica pământului se contrazic pe tema cutremurelor din Gorj: „Nu e o surpriză. Zona este cunoscută cu activitate seismică”

Mircea Radulian, directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului, îl contrazice pe colegul său Constantin Ionescu, care a declarat că seria de cutremure din judeţul Gorj constituie un eveniment seismologic neobişnuit.

15 feb. 2023, 10:41
Specialiştii în fizica pământului se contrazic pe tema cutremurelor din Gorj: „Nu e o surpriză. Zona este cunoscută cu activitate seismică”

Mircea Radulian susţine că nu apariţia cutremurelor în zona Gorj este neobişnuită, aceasta fiind cunoscută ca o zonă cu activitate seismică, ci magnitudinea celor două seisme mari, de 5,2 şi replica de 5,7 grade este surprinzătoare.

”Nu e o surpriză. Zona este cunoscută fiind o zonă cu o anumită activitate seismică, în general slabă sau moderată. Însă surpriza a fost că nu știam că e capabilă să genereze cutremure de asemenea magnitudine. Deci, dacă vreți, estimările noastre pentru această zonă ar fi fost de magitudine maximă, de 5.5 să zicem, care ar fi putut fi rezonabile. Deja. Faptul că au apărut 2 cutremure, un dublet cu cele două magnitudini, de 5,2 și 5,7, deja arată că zona este capabilă să genereze.”, a explicat seismologul Mircea Radulian, la Pro TV.

Omul de știință mai spune că este un lucru bun faptul că s-au produs mai multe replici ale cutremurului.

„E o veste bună, să zicem, în sensul că e o activitate normală și ea duce la o încetinire, la o reechilibrare a zonei. Deci aceste replici sunt normale și fiind mai mici ca magnitudine, ele sunt cumva totuși proporționale și cu magnitudinea cutremurelor mari.”, a adăugat Radulian.

„Este o zona cunoscuta, dar cu activitate slaba si moderata. Ce s-a intamplat ieri si alaltaieri a fost cea mai mare de 200 de ani si din privinta asta a fost o surpriza. S-a mai intamplat o singura data in istorie, in 1943, cand cutremurul a avut 5,2. Pentru viitor vom avea in vedere cutremure mai mari decat cele cu care eram obisnuiti. Nu devine o noua zona Vrancea, ci pana in 6 grade. Datele nu indicau posibilitatea unui cutremur de asemenea intensitate. Aceste evenimente de suprafata sunt foarte greu de prevazut. Ele apar pe un fond foarte greu de prevazut.”, a mai spus Radulian, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: Cutremur în România, noi replici. S-a luat decizia restricţionării accesului în aceste clădiri

Cât despre producerea unui cutremur cu o magnitudine mai mare în România, ”în perioada următoare”, directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului nu crede în această ipoteză.

„Nu cred. Nu cred. Acuma, vedeți, că mai avem surprize. Deci nu cred, pentru că Vrancea, sigur, nu cred că e influențată de ce se întâmplă aici. Și atunci, Vrancea, dacă e să se producă un cutremur, se produce, dar nu e cumva direct legat de Turcia, de ce s-a întâmplat în Turcia. Pentru cutremur de suprafață, rămâne de văzut dacă aceste activări, cum a fost și cea de la Târgu Jiu, dar necesită un studiu, dacă aceste activări ar putea fi influențate totuși de acest context mai mare în care s-au produs aceste cutremure mari în Turcia și care, mă rog, au perturbat totuși într-o oarecare măsură toată zona.”, a încheiat specialistul.

Marţi, Mircea Radulian a susţinut o conferinţă de presă, în care a precizat că, în afară de conferinţa de presă de luni, de la Ministerul Afacerilor Interne, Institutul de Fizica Pământului nu a fost solicitat de nicio altă autoritate pentru a oferi un raport.

Citeşte şi: Vouchere facturi 2023. Cardurile pentru energie, distribuite într-un milion de locuințe. Când încep plăţile