Gheţarii din Artica şi Groenlanda se topesc într-un ritm record

Publicat: Duminică, 19 August 2012 13:08 // Actualizat: Luni, 20 August 2012 16:01 // Sursa: Agerpres

Calota glaciară din Groenlanda şi banchiza arctică au atins nivelurile de topire record înregistrate în anii precedenţi în perioada verii, însă cu aproximativ patru săptămâni mai devreme decât în mod tradiţional, potrivit unui studiu citat de lemonde.fr.

Foto: mytex.ro

Calota glaciară a Groenlandei a atins, pe 8 august, nivelul minim (record) înregistrat la sfârşitul verii anului 2010, potrivit unui articol publicat de Marco Tedesco, profesor asistent la Departamentul de ştiinţe ale atmosferei şi Pământului la City College din New York. "Împreună cu topirile care se vor produce în viitorul apropiat (în săptămânile care urmează, n.r.), se va înregistra un nou record", a spus cercetătorul.

Gheţarii din Groenlanda au suferit o diminuare puternică aproape în toate regiunile, inclusiv la altitudini care de obicei sunt scutite de fenomenul de topire.

La mijlocul lunii iulie, deja, datele furnizate de sateliţii NASA au arătat că 97% din suprafaţa calotei glaciare din Groenlanda a fost acoperită de un strat subţire de apă, un eveniment excepţional.

Rezultatele "indicelui de topire cumulată", care evaluează amploarea fenomenului de topire, provoacă nelinişte în rândul specialiştilor, a spus Tedesco. Fenomenul descris de NASA "a modificat proprietăţile fizice ale stratului de zăpadă, însă cel mai probabil nu a contribuit la ridicarea nivelului oceanului", aşa cum se întâmplă de obicei cu masa de gheaţă topită.

"Ritmul topirii, de la sfârşitul lunii iunie, a fost rapid, cu peste 100.000 de kilometri pătraţi zilnic", spun specialiştii.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Artica calotă glaciară Groenlanda topirea gheţarilor
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8347
RON
11 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H