Ghid de supravieţuire în caz de FURTUNĂ. Semne că urmează să fii lovit de FULGER

Meteorologii anunţă că zilele caniculare de vară se lasă greu aşteptate în acest sezon şi anunţă că furtunile puternice ne vor mai da târcole o vreme. De altfel, Administraţia Naţională de Meteorologie emite în fiecare zi atenţionări COD GALBEN de ploi şi vijelii. Persoanele care sunt prinse în mijlocul furtunilor cu tunete şi fulgere trebuie să înveţe câteva reguli simple, care le pot salva viaţa.

25 iun. 2014, 08:55
Ghid de supravieţuire în caz de FURTUNĂ. Semne că urmează să fii lovit de FULGER

Ghemuieşte-te cât de jos poţi. Cu cât mai aproape eşti de sol, cu atât şansele de a fi lovit de fulger sunt mai mici. Dar ţine minte, nu te întinde niciodată pe pământ.

Nu atinge nimic ce poate deveni un conductor electric.

VEZI ŞI: Imagini şocante în Canada: o maşină a fost lovită de fulger

Dacă părul începe să se ridice şi pielea începe să te furnice, impactul este iminent şi trebuie să te pregăteşti. Pune-te în poziţie ghemuită cât mai repede. Fulgerul te poate lovi, totuşi, şi fără acest avertisment.

Acoperă-ţi urechile cu mâinile. Astfel vei minimiza pierderea temporară a auzului când fulgerul va lovi în apropiere.

Singurele lucruri care trebuie să atingă solul sunt vârfurile tălpilor. De cele mai multe ori, fulgerul poate lovi mai întâi solul, după care îţi va intra în corp. Cu cât contactul cu solul este mai mic, cu atât şansele de a fi străbătut de curentul electric sunt mai reduse.

Ambele călcâie trebuie să fie lipite, astfel în cazul în care un fulger loveşte în apropiere, traseul curentului este scurtat crescând şansele ca electricitatea să părăsească corpul prin celălalt călcâi, în loc să intre în corp.

CITEŞTE ŞI: Doi oameni, aflaţi într-o căruţă, au fost loviţi de FULGER