Sebastian Ghiţă, despre Kovesi: Operează cu jumătăţi de adevăr. Când începe să acuze pe cineva, are pretenţia ca omul acela să tacă

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat la România TV că Laura Codruţa Kovesi operează cu jumătăţi de adevăr atunci când susţine că informaţiile din dosarele în lucru care apar în presă nu vin de la procurori. Deputatul dă ca exemplu dosarul în care este cercetat alături de Victor Ponta, dezvăluind faptul că un jurnalist din Ploieşti a fost cel care ar fi primit informaţii din dosar în mod ilegal. 

30 sept. 2016, 13:18
Sebastian Ghiţă, despre Kovesi: Operează cu jumătăţi de adevăr. Când începe să acuze pe cineva, are pretenţia ca omul acela să tacă

După ce Laura Codruţa Kovesi a vorbit la Europa FM despre scurgerile de informaţii din dosare, Sebastian Ghiţă a contrazis-o pe şefa DNA şi a explicat cum au ajuns în presă informaţii din dosarul în care este cercetat alături de Victor Ponta:

„Eu nu m-am referit niciodată personal, eu, Sebastian Ghiţă, la persoana fizică Laura Codruta Kovesi. Astăzi, când o aud vorbind cu nume direct, vizându-mă personal stau şi mă întreb în ce fel ne mai gândim noi, cetăţenii din România, că dânsa îşi exercită funcţia aceasta de şef al DNA, cel mai puternic om din România. Dacă dânsa are o problemă personală cu mine şi mă extrage pe mine dintre toţi cei urmăriţi de DNA şi îmi foloseşte numele într-o emisiune tv, nu mi se pare o chestiune în regulă. Nu ar trebui să comenteze chestiuni punctuale din dosare şi despre dosare, că altfel ajungem nu la o problemă instituţională, ci la una personală. Sper şi îmi doresc ca doamna Kovesi să nu aibă ceva personal cu mine. În al doilea rând, auzind-o la Europa FM, nu spun că minte, dar spun că operează cu jumătăţi de adevăr şi deja discursul ăsta… nu prea mai ţine. Unii dintre noi avem curajul să vorbim, să spunem cu gura plină adevărul. Şi adevărul vi-l spun eu: procurorul dânsei, acel domn minunat Negulescu, dispus să facă orice dosar oricui, este cel care a dat informaţii din dosare. I le-a dat jurnalistului Cătălin Stavri, prietenul procurorului, şi acel jurnalist a publicat aceste informaţii, inclusiv ora la care vom fi convocaţi eu şi Ponta, ce se va discuta, la ora 10:45, în condiţiile în care doar Ponta şi cu mine ştiam că tre să ajungem la ora 11:00 la DNA. De unde ştia acel jurnalist Cătălin Stavri?”, a declarat Sebastian Ghiţă la România TV.

Sebastian Ghiţă o acuză pe şefa DNA că vrea să-şi spele imaginea prin intermediul unor postări sponsorizate, în loc să aplice legea:

Doamna Kovesi, dacă vrea să fie corectă, să pună mâna să investigheze ce se întâmplă la Prahova, să nu mai încerce să-şi spele imaginea şi să facă politică. Dânsa e chemată să facă aplicarea legii, nu să-şi spele imaginea pe te miri ce postări sponsorizate pe Facebook. De trei zile, tot vedem toţi postări sponsorizate pe Facebook cu doamna Kovesi. Eu înteleg să fac eu postări sponsorizate, că vreau să obţin voturi, înţeleg să-şi facă o firmă care vinde dero postări sponsorizate. Dacă facem concurs de PR al funcţionarilor din România, o să ajungem la nebuni. Iar doamna Kovesi trebuie să înţeleagă ceva simplu: eu nu am făcut acel autodenunţ vizând-o pe dânsa. Să fie sănătoasă, deja crede lumea ce e de crezut despre plagiatul dânsei. Eu am spus o chestiune care s-a întâmplat în legătură cu mine, nu înţeleg de ce se supără atât de tare şi dă fuga la Europa FM să asculte trei telefoane aranjate şi să ne explice în continuare că o atacă cineva pe justiţia, nu atacă nimeni justiţia, şi pe dânsa nu o cheamă justiţia„, a spus Sebastian Ghiţă la România TV.

În ceea ce priveşte măsura DNA de a-i interzice lui Sebastian Ghiţă să vorbească despre dosar, Kovesi a explicat că a făcut acest lucru din cauza faptului că deputatul a făcut declaraţii înainte de a fi audiat. Sebastian Ghiţă o contrazice şi spune că astfel de măsuri au fost date şi în alte de situaţii în care nu apucase nimeni să vorbească: „A dat aceste măsuri Kovesi şi DNA-ul şi în alte situaţii în care nu apucase nimeni să vorbească, şi dacă dânşii tot inundă spaţiul public cu informaţii din dosare şi despre dosare, să ne lase şi pe noi atunci. E vorba de a ne apăra imaginea şi dreptul la a trăi în ţara asta. Pretenţia doamnei Kovesi asta este: când începe dânsa să acuze pe cineva, umple presa de comunicate cu informaţii politico-juridice-economice, omul acela să tacă„, a declarat Sebastian Ghiţă. 

Laura Codruta Kovesi a explicat într-un interviu acordat Europa FM de ce le-a interzis inițial celor doi inculpați, Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta, să vorbească despre dosar:

„Este un caz în care pot să fac anumite comentarii, fără a intra pe fond și fără a comenta cazul. În acest dosar nu s-a remis un rechizitoriu. Acuzațiile DNA sunt înscrise în ordonanța prin care persoanele sunt învinuite. Procurorul este obligat să-i dea persoanei învinuite această ordonanță. Ce este interesant în acest dosar este că aceste persoane care urmau să fie învinuite au fost citate în cursul unei zile pentur ora 11 și ora 12. Dimineață, la prima ora, o persoană a ieșit în spațiul public și a dat amănunte din ancheta DNA, ce persoane sunt implicate cu toate că nu era adevărat. Noi nu avem un dosar Ponta-Blair. Nu există acest dosar în DNA. Cercetăm un om de afaceri și un fost premier. Tony Blair nu are nicio implicare în acest dosar, deși el a fost sugerat de persoanele care erau vizate de anchetă în spațiul public. Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința publicului de către Sebastian Ghiță care a făcut declarații înainte să fie audiat. A prezentat dosarul înainte să fie audiat. A fost interesant și pentru noi să aflăm de unde s-au cunoscut aceste informații. De aici și rațiunea procurorului care a instituit controlul judiciar de a nu comunica cu martorii și de a nu comenta public acest dosar”, a zis Kovesi. 

În ceea ce priveşte scurgerile de dosare, Laura Codruta Kovesi a declarat că aceasta este o chestiune care de multe ori încurcă procurorii:

„Este o chestiune care ne preocupă această scrugere a informațiilor. De multe ori ne încurcă. În 2014 a apărut noul cod penal care a schimbat puțin regulile jocului privind modalitățile de comunicare. În momentul în care aducem unei persoane calitatea de învinuit, atunci îi dăm atât acesteia cât și avocatului copii ale dosarului. Acest lucru ne duce la situații în care dăm și câte 30 de copii ale dosarului.  În momentul în care facem audieri, nu mai avem audierea de unu la unu cum eram obișnuiți procuror-inculpat, procuror-martor. Atunci când cităm o persoană la DNA suntem obligați să anunțăm și avocații pentru a participa la acea activitate. Avem situații în care audiem o persoană în prezența altor 11 persoane. Acestea sunt modalitățile cele mai dese în care informațiile din cadrul DNA apar în spațiul public și noi nu putem să le gestionăm”a declarat şefa DNA la Europa FM.