Gigant economic şi pitic politic: Germania vrea să joace rolul principal în Apărarea europeană

Germania intenționează să joace un rol de prim rang în materie de apărare. 'Gigant economic, dar pitic politic' - timp de decenii această formulă a fost aplicată insistent la adresa Germaniei. În prezent, țara intenționează să o facă uitată, încercând să joace pe viitor un rol crescut în materie de apărare în cadrul NATO, comentează luni AFP.
Filip Stan
11 iul. 2016, 07:15
Gigant economic şi pitic politic: Germania vrea să joace rolul principal în Apărarea europeană

Această ambiție, care accentuează o tendință latentă în urmă cu 20 de ani, este înscrisă negru pe alb în foaia de parcurs pentru armata germană și politica de securitate națională, agendă ce va fi prezentată miercuri sub forma unei Cărți Albe de către Ministerul Apărării. Ultima asemenea foaie de parcurs datează din 2006.

Pe termen lung, ea are ambiția formării unei ‘uniuni de apărare’ a țărilor din UE, tentativă prudentă de a readuce în discuție proiectul din 1954 al Comunității Europene pentru Apărare abandonat ca urmare a refuzului Franței, într-un moment când Europa își caută o nouă viziune după șocul Brexitului.

‘Germania este percepută din ce în ce mai mult ca un actor central în Europa’, subliniază documentul. ‘Germania are responsabilitatea de a contribui activ la formarea ordinii mondiale’, ea este gata ‘să-și asume responsabilitatea și să ia lucrurile în mâini’ în fața provocărilor ‘în domeniul securitar și umanitar’, a adăugat el, informează Agerpres.

Schimbarea de paradigmă este importantă pentru o țară calificată adesea drept ‘Marea Elveție’, potrivit eseistului francez Alain Minc: o țară dornică să se bucure de prosperitatea sa în neutralitate.

Cartea Albă perfecționează lenta evoluție a unei țări al cărei trecut militarist și nazist a condus la ancorarea în opinia publică a unui foarte puternic pacifism. Abia în 1994 judecătorii supremi germani au autorizat participarea țării la operațiuni multilaterale de menținere a păcii.

Kosovo, Afganistan sau Mali: soldații germani sunt desfășurați acum într-un număr crescând de teatre de operațiuni, iar Germania vrea să facă încă un pas, livrând pentru prima dată arme unui grup implicat în conflict — kurzilor peshmerga din Irak în lupta împotriva organizației Stat Islamic.

Armata germană va cunoaște o mică revoluție cu prima sa majorare a efectivelor de la sfârșitul războiului rece și cu mai multe investiții, în condițiile în care în ultimii ani ea s-a plâns că este subechipată.

Citeşte şi Armata germană pregăteşte investiţii de zeci de milioane de euro în tancuri şi apărarea aeriană

De asemenea, Germania se numără printre țările mandatate să conducă cele patru batalioane ale NATO ce vor fi desfășurate prin rotație începând din 2017 în Europa de Est, în fața amenințării ruse. Această măsură-cheie a Summitului de la Varșovia a suscitat în Germania dezbateri active, în sânul aceleiași coaliții guvernamentale conduse de Angela Merkel și în care social-democrații văd o inițiativă belicoasă la adresa Moscovei.

Pentru a oferi certitudini, Cartea Albă înscrie clar această nouă ambiție a țării în cadrul atlantic și european. ‘Germania vizează pe termen lung o uniune comună europeană de securitate și apărare’, subliniază textul. În viitorul apropiat este vorba mai ales de a folosi toate posibilitățile de cooperare militară pe care le autorizează tratatele europene și ‘de a întări industria europeană a apărării’ prin acțiuni de apropiere, în special cu Franța, potrivit Agerpres.

Cartea Albă nu merge până acolo încât să vorbească despre armata europeană. Însă, fostul cancelar Gerhard Schroeder flirtează cu această idee într-un editorial publicat în săptămânalul Die Zeit, în care propune ca Parisul și Berlinul să-și ‘regrupeze resursele’ în mod ‘instituționalizat’ în materie de politică externă și securitate.

Cu toate acestea, nu este sigur că un astfel de proiect va trezi entuziasmul Franței, ai cărei responsabili politici disprețuiesc în mod tradițional ‘pacifismul’ german. Abținerea Germaniei în timpul votului din 2011 al ONU care autoriza loviturile aeriene în Libia împotriva regimului lui Muammar Gaddafi și refuzul său de a participa la operațiunile militare au fost, la acea vreme, foarte prost primite.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Statul român impune „taxa pe pierdere”! Articol-manifest despre ipocrizia fiscală și cum profită statul de suferința celor vulnerabili, fără să ajute cu nimic
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Visa Waiver pentru români. Ce condiții mai trebuie îndeplinite
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună