Gigantul francez EDF, condamnat pentru spionaj împotriva Greenpeace

Tribunalul de la Paris a condamnat compania franceză de electricitate Electricité de France SA (EDF) pentru spionarea organizației de mediu Greenpeace şi a amendat-0 cu 1,5 milioane de euro, plus plata a 500.000 de euro daune morale.

RomaniaTV.net
11 nov. 2011, 16:14
Gigantul francez EDF, condamnat pentru spionaj împotriva Greenpeace

Cea mai mare companie europeană de electricitate, EDF, a fost acuzată de complicitate la tăinuirea de documente furate, precum și de complicitate la spionarea rețelei informatice, potrivit Greenpeace.

În anul 2006, EDF a angajat un hacker și un detectiv particular pentru o misiune secretă de spionaj asupra biroului francez al Greenpeace. Misiunea de spionaj a monitorizat organizația de mediu în timp ce aceasta combătea inițiativa guvernului britanic de a colabora cu EDF pentru extinderea operațiunilor nucleare. Au fost furate peste 1400 de documente din calculatorul directorului de campanii al Greenpeace.

„Amendarea EDF și plata de daune morale către Greenpeace trebuie să atragă atenția reprezentanților industriei nucleare că nimeni nu este mai presus de lege”, declară Adélaïde Colin, directorul de comunicații al Greenpeace France.

„În perspectiva alegerilor de anul viitor, acest verdict dovedește că industria nucleară nu este compatibilă cu democratia franceză. Electoratul trebuie să țină cont de acest incident și să se asigure că sistemul energetic francez nu va fi luat ostatic de industria nucleară și de către politicieni”, a mai spus Colin.

Greenpeace derulează de mai mulți ani o campanie împotriva operațiunilor nucleare ale EDF, în condițiile în care mai mult de trei pătrimi din electricitatea franceză este produsă în reactoare nucleare. Dezastrul nuclear de la Fukushima a reconfirmat pericolul inerent al energiei nucleare și lipsa de siguranță a acestei industrii. În Europa, țări precum Germania, Italia, Elveția și Belgia au anunțat deja programe de renunțare la energia nucleară.

În plus față de verdictul privind direct EDF, tribunalul a mai hotărât condamnarea a doi responsabili cu siguranța nucleară ai EDF, pentru spionaj, împreună cu doi angajați ai Kargus Consulting, compania de detectivi particulari. Toți cei patru au fost condamnați la închisoare, iar trei dintre ei au primit amendă1.

Până la acest moment, reactoarele franceze de tipul EPR (European Pressurised Reactor – reactor presurizat de producție europeană) aflate în construcție în Finlanda și Franța, au întâmpinat diverse probleme de construcție, ce au cauzat întârzieri mari și depășirea bugetelor cu miliarde de euro.

„Cazul acesta de spionaj din partea EDF trebuie să transmită un semnal tuturor țărilor care plănuiesc construirea de reactoare, privind lipsa de credibilitate a acestei industrii,” adaugă Colin. „Cine mai poate avea încredere într-o industrie care apelează la spionaj și care, în cazul Fukushima, a ascuns publicului adevărul despre un dezastru nuclear?”