Gigantul rus Gazprom arde gazul destinat exportului către UE. Flăcările imense se văd din Finlanda

Gigantul energetic rus Gazprom arde gazele destinate exportului în UE la frontiera cu Finlanda, a transmis joi, 4 august, agenţia de presă Unian, citând publicaţia finlandeză Yle.

05 aug. 2022, 12:39
Gigantul rus Gazprom arde gazul destinat exportului către UE. Flăcările imense se văd din Finlanda

Moscova arde, la propriu, gazele încă de la sfârşitul lunii mai când compania rusă de gaze şi-a redus livrările către UE, potrivit sursei citate.

Arderea se desfăşoară în apropierea staţiei de compresoare ”Portovaia” şi a terminalului GNL cu acelaşi nume. Imagini de satelit provenind de la sistemul NASA de monitorizare a incendiilor arată că procesul a început în data de 22 mai.

În perioada respectivă, compania Gazprom redusese tranzitul de gaze către Uniunea Europeană şi încetase să mai folosească întreaga capacitate a conductei, deşi UE achitase integral livrările.

La sfârşitul lunii, arderea gazelor ruseşti a fost observată la terminalul de lângă frontiera cu Finlanda. Iar la mijlocul lunii iunie a fost observat un incendiu lângă staţia de compresoare. În perioada aceea, Gazprom diminuase de aproape trei ori livrările de gaze în Europa – de la 167 milioane de metri cubi de gaze până la 67 milioane metri cubi.

Citeşte şi: Secretarul general al ONU pune tunurile pe companiile petroliere: „Această lăcomie grotescă îi pedepseşte pe cei mai săraci şi mai vulnerabili”

Gazele continuă să fie arse de câteva săptămâni în volume extrem de mari, iar flăcările uriaşe sunt vizibile chiar şi de pe teritoriul Finlandei, notează Unian, citând publicaţia Yle.

Rusia a declarat miercuri că nu poate recepţiona turbina Siemens – reparată în Canada şi considerată ca fiind esenţială pentru funcţionarea gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze ruseşti – din cauza sancţiunilor. Prin astfel de motive, Federaţia Rusă încearcă să determine UE să ridice restricţiile impuse după invazia rusă în Ucraina, comentează Unian.

Citeşte şi: Viktor Orban, discurs în faţa conservatorilor americani: „Trebuie să ne unim forţele. Progresiştii vor să separe civilizaţia occidentală de valorile creştine”


loading...
Partenerii noștri