Secretarul general al ONU pune tunurile pe companiile petroliere: „Această lăcomie grotescă îi pedepseşte pe cei mai săraci şi mai vulnerabili”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca firmele de petrol și gaze să fie impozitate suplimentar, în contextul în care creșterea prețurilor la energie, provocată de războiul din Ucraina, duce profiturile industriei la noi maxime, scrie BBC.

05 aug. 2022, 12:00
Secretarul general al ONU pune tunurile pe companiile petroliere: „Această lăcomie grotescă îi pedepseşte pe cei mai săraci şi mai vulnerabili”

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie a agravat o penurie globală de petrol și gaze și a determinat creșterea prețurilor. În timp ce gospodăriile se luptă cu facturi mai mari la energie, companiile culeg beneficiile. Secretarul general al ONU a luat joi o poziţie fermă, acuzând marile companii petroliere de „lăcomie grotescă”.

BP a raportat recent cel mai mare profit din ultimii 14 ani, în timp ce profiturile Shell în perioada aprilie-iunie au atins un nivel record. Împreună, patru dintre cele mai mari firme energetice – Exxon, Chevron, Shell și TotalEnergies – au câștigat aproape 51 de miliarde de dolari în cel mai recent trimestru – aproape dublu față de ceea ce au câștigat în aceeași perioadă a anului trecut.

„Această lăcomie grotescă îi pedepsește pe cei mai săraci și mai vulnerabili oameni, distrugând în același timp singura noastră casă comună”, a declarat Guterres. „Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive și să folosească fondurile pentru a sprijini persoanele cele mai vulnerabile în aceste vremuri dificile.”
Guterres a avertizat că prețurile ridicate la energie vor avea consecințe de amploare, deoarece gospodăriile și guvernele din întreaga lume vor ceda sub presiune.

„Multe țări în curs de dezvoltare – înecate în datorii, fără acces la finanțare și care se străduiesc să se refacă în urma pandemiei Covid-19 – ar putea să ajungă pe marginea prăpastiei”, a spus secretarul general al ONU. „Vedem deja semnele de avertizare ale unui val de convulsii economice, sociale și politice care nu vor lăsa nicio țară neatinsă”.

Citeşte şi: Zelensky atacă Amnesty International: „Încearcă să amnistieze statul terorist Rusia”

Luna trecută, Marea Britanie a aprobat o „taxă excepțională” de 25% pentru firmele din domeniul energiei, o taxă unică despre care guvernul spune că va strânge aproximativ 25 de miliarde de lire sterline pentru a ajuta la compensarea facturilor la energie ale gospodăriilor, care au crescut vertiginos.

Alte țări, precum Italia, au impus măsuri similare.

Însă parlamentarii francezi au respins recent o astfel de măsură, iar în SUA există un impuls politic redus, în ciuda unei propuneri de impozit pe profit din partea unor membri ai Congresului.

Frank Macchiarola, un vicepreședinte senior al grupului de lobby pentru petrol și gaze American Petroleum Institute a declarat că apelurile pentru o taxă pe profit sunt greșite. „Factorii de decizie politică ar trebui să se concentreze pe creșterea ofertei de energie și pe reducerea costurilor pentru americani. Impunerea de noi taxe asupra industriei noastre va face exact opusul și nu va face decât să descurajeze investițiile într-un moment în care este cea mai mare nevoie de ele”, a declarat acesta.

Citeşte şi: Viktor Orban, discurs în faţa conservatorilor americani: „Trebuie să ne unim forţele. Progresiştii vor să separe civilizaţia occidentală de valorile creştine”