Gigi Becali este contratimp: ce trebuie să facă pentru a scăpa de o nouă condamnare la închisoare

Gigi Becali și-a sunat din nou avocații. Omul de afaceri trebuie să scape o nouă condamnare la închisoare. Patronul de la FCSB a participat la „Referendumul pentru Familie", deși avea interzis.

24 mart. 2023, 09:30
Gigi Becali este contratimp: ce trebuie să facă pentru a scăpa de o nouă condamnare la închisoare

Judecătoria Buftea a respins joi, 23 martie, excepțiile invocate de Gigi Becali și a confirmat legalitatea rechizitoriului, în dosarul în care finanțatorul FCSB a fost trimis în judecată pentru fraudă la vot. Decizia luată în procedura de cameră preliminară poate fi contestată.

Patronul de la FCSB va fi judecat în stare de recidivă pentru infracțiunea de fraudă la vot, pentru care riscă între șase luni și trei ani de închisoare.

Potrivit legii, faptele lui Gigi Becali se prescriu în cinci ani de zile, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte cinci ani. Astfel, afaceristul are termen până la 6 octombrie 2023 să scape de aceste acuzații, deci 198 de zile. În caz contrar, riscă să se întoarcă la penitenciar, în detenție.

Pentru că este vorba despre recidivă, lui Gigi Becali i se va adăuga și restul de pedeapsă rămas neexecutat, după eliberarea condiționată din 2015.

 

Ce condamnări mai are Gigi Becali

 

Procesul de fraudă la vot al lui Gigi Becali se judecă încă în procedura preliminară, care este secretă, însă instanța a constatat joi, 23 martie, după trei ședințe, că actul de sesizare al Parchetului de pe lângă judecătoria Buftea este legal întocmit.

Afaceristul de la FCSB a participat la scrutinul de vot din 6 octombrie 2018, organizat pentru modificarea Constituției – redefinirea definirii termenului de „familie”. Gigi Becali s-a prezentat la secția din Pipera deși avea interdicția de a alege și de a fi ales, instituită pe o perioadă de cinci ani după ispășirea condamnării de trei ani și șase luni de pușcărie, rezultată din contopirea pedepselor din trei dosare penale: Dosarul schimbului de terenuri cu MApN, Dosarul „Valiza” și cel al sechestrării hoților care îi furaseră mașina.

„Hotărârea (judecătorească – n.r.) nu zice că nu am voie să votez cinci ani, ci spune ca ‘nu are voie să aleagă și să fie ales’. Eu nu am candidat ca să fiu ales. Eu am votat la refendum pentru 1.000 de ani! Una e să alegi și să fii ales, alta e să votezi ceva. Dreptul de vot la referendum nu-l poate lua nimeni niciodată, niciun judecător!”, explica Gigi Becali ziariștilor.

Referendumul nu a avut succes. Doar 21% dintre români s-au prezentat la vot. Acum, din ce în ce mai mulți reprezentanți din societate cer reorganizarea referendumului.