Gimnastele din lotul olimpic se gândesc să se retragă pentru a nu rata renta viageră

Gimnastele din lotul olimpic al României se gândesc să se retragă din activitate, cu un an înaintea Olimpiadei. Motivul: guvernanţii pregătesc modificarea legii sportului.

RomaniaTV.net
17 nov. 2011, 08:34
Gimnastele din lotul olimpic se gândesc să se retragă pentru a nu rata renta viageră

România ar putea participa la JO de la Londra doar cu o singură gimnastă, fiindcă restul se tem că după ce se vor lăsa vor avea de aşteptat câţiva ani buni pentru a primi renta, potrivit gsp.ro.

Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret pregăteşte un proiect de modificare a Legii Sportului. Una dintre schimbări atinge şi renta viageră. Se vrea că ea să fie primită după vârsta de 30 de ani. Acum nu există barieră de vârstă. Modificarea nu-i va afecta pe campionii olimpici, mondiali şi europeni care beneficiază deja de rentă, ci doar pe cei aflaţi încă în activitate.

M-au sunat ca să-mi spună că pleacă de la lot peste două săptămâni pentru că nu vor să rateze renta viageră în cazul în care se va impune limita de vârstă. Iniţial, am crezut că e o farsă nereuşită, dar după ce m-am informat şi am aflat de intenţia Autorităţii Naţionale pentru Sport, mi-am dat seama că e ceva serios. Am realizat că există toate şansele ca eu şi Belu să rămânem la Izvorani doar cu Larisa Iordache, pe care să o ducem la Olimpiada de la Londra„, a declarat Mariana Bitang.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a trimis către ANST, iniţiatorul proiectului, două propuneri:

1. Gimnaştii şi gimnastele, care îşi încheie activitatea prin specificul sportului pe care-l practică mai devreme decât alţi campioni, să fie exceptaţi de la „limita de vîrstă de 30 de ani”.

2. Sportivii accidentaţi să poată şi ei să ia renta din momentul încheierii carierei, chiar dacă acesta survine sub vârsta de 30 de ani, pentru că în acest caz cariera s-a încheiat nu din voinţă proprie.

Urmează ca ANST să refacă, în urma dezbaterilor, proiectul de lege, înainte de trimiterea sa în Parlament.