Ginerele fostului senator Cezar Măgureanu şi patru bulgari, trimişi în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Ginerele fostului senator Cezar Măgureanu, Sorin Adrian Găzdac, a fost trimis în judecată de DNA, alături de alte patru persoane din Bulgaria, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

RomaniaTV.net
03 iun. 2019, 10:59
Ginerele fostului senator Cezar Măgureanu şi patru bulgari, trimişi în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Sorin Adrian Găzdac a fost condamnat la 16 ani de închisoare, în octombrie 2018, de Tribunalul Bucureşti, într-un dosar al DIICOT pentru evaziune fiscală, bancrută frauduloasă şi organizarea unui grup infracţional, decizia nefiind definitivă.

Procurorii DNA de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie l-au trimis în judecată pe Sorin Adrian Găzdac, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

Alături de acesta vor fi judecaţi Tanev Georgiev Ivan (în lipsă) şi Mila Ivo Georgieva, cetăţeni bulgari care controlau în fapt o societate comercială din Bulgaria. Cei doi sunt acuzaţi de instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

Vor mai răspunde în faţa judecătorilor în acest dosar şi Atanasova Snezhinka Stoykov, avocat în Baroul Sofia, şi Stoeva Krasimirova Stefka, persoană ce reprezenta pe teritoriul României societatea bulgărească, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul transmis Curţii de Apel Bucureşti (CAB), se arată că în contextul implementării Planului Anual de Distribuţie de Alimente pentru persoane defavorizate (PEAD 2012), finanţat cu fonduri europene, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat cu o firmă din Bulgaria două contracte privind achiziţionarea de făină albă de grâu şi ulei de floarea soarelui.

Contractele respective au fost încheiate în urma unor proceduri de atribuire prin licitaţii deschise cu depunerea ofertelor online în aplicaţia informatică SEAP.

Prin cele două contracte, firma din Bulgaria se angaja să livreze cantitatea de 36.250 tone făină albă de grâu, ambalată în pachete de 1 kg, respectiv cantitatea de 17.170.070 litri de ulei de floarea soarelui, îmbuteliat în sticle de 1 litru.

În acest context, inculpaţii Ivan Georgiev Tanev şi Mila Ivo Georgieva (persoane care controlau în fapt firma din Bulgaria) au determinat-o pe Snezhinka Atanasova Stoykova, ce reprezenta societatea în relaţiile cu autorităţile din România, să depună o serie de documente false, inexacte, reprezentând date tehnice şi financiare, informaţii privind bonitatea firmei, situaţia livrărilor de produse efectuate în ultimii trei ani, certificate privind inexistenţa datoriilor, documente pe baza cărora firma bulgară a câştigat licitaţiile de atribuire a celor două contracte.

O parte dintre documentele aferente derulării contractelor au fost semnate şi de inculpata Stefka Krasimirova Stoeva.

În demersurile lor infracţionale, cetăţenii bulgari au fost ajutaţi de Adrian Sorin Găzdac, care a emis o ofertă către societatea bulgărească, în care a atestat în mod fraudulos că, prin intermediul firmei sale, poate livra cantitatea de 37.000 de tone de făină albă de grâu (ambalată în pachete de 1 kg), la preţul de 235 EUR/tonă. Ulterior, această ofertă a fost depusă din partea societăţii bulgare la APIA în cadrul derulării de către această instituţie a procedurii de licitaţie.

În temeiul celor două contracte, deşi firma bulgară a primit în avans, de la APIA suma totală de 18.926.709 de euro şi cantitatea totală de 63.152,774 de tone cereale (orz) din stocurile de intervenţie ale Uniunii Europene, în valoare de 6.398.007 de euro, fără TVA (ca plată în natură în schimbul făinii pe care firma bulgară se angajase să o livreze), nu a livrat decât cantităţi mici de făină albă de grâu (aproximativ 30% din cantitatea totală pe care o avea de livrat), respectiv de ulei de floarea soarelui (aproximativ 3% din cantitatea totală pe care o avea de livrat).

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 45.159.037,29 de euro, reprezentând prejudiciul aferent celor două contracte de livrare a făinii şi a uleiului de floarea soarelui, plus dobânzi şi penalităţi.

Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un dosar distinct sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor, având în vedere că sumele de bani obţinute de firma din Bulgaria de la APIA (direct sau din vânzarea orzului de intervenţie) în temeiul contractelor de furnizare de făină albă de grâu şi ulei de floarea soarelui au fost transferate succesiv prin mai multe conturi bancare deschise în afara teritoriului României pentru a ascunde originea ilicită a acestora, respectiv pentru a ascunde adevăraţii beneficiari.