Ginerele fostului senator Măgureanu şi Octavian Grecu, zis Butoane, deferiţi justiţiei

Ginerele fostului senator Cezar Măgureanu, Adrian Găzdac, şi Octavian Grecu, zis Butoane, alături de alte 105 persaoane, au fost trimişi în judecată pentru o fraudă de 168 de milioane de dolari, informează DIICOT.

RomaniaTV.net
18 ian. 2013, 13:46
Ginerele fostului senator Măgureanu şi Octavian Grecu, zis Butoane, deferiţi justiţiei

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus trimiterea în judecată a unui număr total de 107 persoane, respectiv 53 de inculpaţi, parte dintre aceştia în stare de arest preventiv şi 54 de persoane juridice, urmare a destructurării unui grup infracţional organizat acţionând transfrontalier, specializat în săvârşirea de infracţiuni de macrocriminalitate economico-financiară.  

Potrivit DIICOT, membrii grupării au obţinut importante beneficii financiare, prin derularea unor operaţiuni de import sau achiziţii / livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate şi / sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA şi eludării plăţii taxelor datorate bugetului de stat.

În mod concret, activitatea infracţională a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr derulate prin intermediul următoarelor firme sau grupuri de firme:

– S.C. LEMARCO S.A. Bucureşti – reprezentată de inculpatul CONSTANTIN TUDOR;

– S.C. DUCTIL ROM S.A. Bucureşti – reprezentată de inculpatul STUPARU SORIN;

– S.C. NOVICIO FOOD & BEVERAGE S.R.L. Ilfov – reprezentată de inculpatul  SAIKALY NICOLE;

– S.C. VEGA TRADE COMODITIES S.R.L. Giurgiu – reprezentată de inculpaţii GĂZDAC SORIN ADRIAN şi GĂZDAC RALUCA LIVIA IOANA.

Activitatea infracţională a inculpaţilor a fost sprijinită, în diferite modalităţi, de către 6 inculpaţi, având funcţii de conducere în cadrul structurii centrale  şi structurilor teritoriale ale A.N.A.F.,  printre care DRĂGAN NICUŞOR – director general adjunct,  STROE DAN – director achiziţii şi PĂCALĂ NADIA – comisar.

De asemenea, membrii grupării care acţionau pe raza judeţului Giurgiu, au fost sprijiniţi de către inculpatul GRECU OCTAVIAN zis „BUTOANE”.

La activitatea infracţională desfăşurată de către inculpaţii GĂZDAC SORIN ADRIAN şi GĂZDAC RALUCA LIVIA IOANA a contribuit şi inculpatul MĂGUREANU CEZAR MIRCEA, fost senator în Parlamentul României.

În această modalitate, în perioada 2010 – 2012, inculpaţii au cauzat bugetului de stat  un prejudiciu in cuantum de 168 milioane USD, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Procurorii  D.I.I.C.O.T. au dispus măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpaţilor, până la concurenţa valorii  prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională.

Cauza a fost trimisă, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.