Ginerele lui Trump cooperează în ancheta privind obstrucţionarea justiţiei şi abuz de putere ale şefului statului

Jared Kushner cooperează în cadrul anchetei Comisiei Juridice din Camera Reprezentanţilor cu privire la obstrucţionarea justiţiei şi abuz de putere ale lui Trump. Roger Stone refuză, invocând al Cincilea Amendament.

23 mart. 2019, 13:48
Ginerele lui Trump cooperează în ancheta privind obstrucţionarea justiţiei şi abuz de putere ale şefului statului

Ginerele şi consilierul preşedintelui american Donald Trump Jared Kushner cooperează în cadrul anchetei efectuate de către Comisia Juridică din cadrul Camerei Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, cu privire la posibile obstrucţionări ale justiţiei şi abuzuri de putere ale şefului statului, au declarat surse apropiate dosarului pentru Reuters.

Un avocat al lui Roger Stone, un consilier al lui Trump în campania prezidenţială din 2016, a declarat vineri, într-o scrisoare că acesta nu va coopera în anchetă, invocându-l dreptul de a nu se autoincrimina, în virtutea celui de-al Cincilea Amendament al Constituţiei Statelor Unite, potrivit news.ro.

Răspunsuri în cadrul anchetei Comisiei Justiţiei din cadrul Camerei Reprezentanţilor, care vizează 81 de persoane şi instituţii, au sosit vineri, în ziua în care procurorul special Robert Mueller a trimis secretarului Justiţiei Bill Barr raportul cu privire la ancheta rusă.

Citeşte şi Eugen Tomac: Am fost invitat la reşedinţa din Florida a preşedintelui SUA Donald Trump. I-am adresat invitaţia de a vizita România

Jared Kushner a furnizat documente Comisiei, joi, în urma unei cereri a Comisei, la 4 martie, a declarat această sursă apropiată dosarului. Alţi membri ai familiei preşedintelui – inclusiv fiul său Eric Trump – se află între persoane vizate de puternica comisie. Aleşii le-au cerut, astfel, documente unor actuali şi foşti membri ai administraţiei Trump – precum fostul secretar al Justiţiei Jeff Sessions -, dar şi unor oficiali de la Casa Albă, poliţia federală (FBI), Trump Organization şi WikiLeaks, potrivit news.ro.

Ancheta, pe care republicanii au denunţat-o drept o atingere la adresa autorităţii Congresului, vizează să stabilească dacă Trump se face vinovat de obstrucţionarea justiţiei – prin faptul că a îndepărtat din funcţii conducători de la Departamentul Justiţiei, precum fostul director FBI James Comey – sau promiţând graţierea unor foşti apropiaţi urmăriţi în justiţie sau care au intimidat martori.

Însă anchetatorii i-au cerut să furnizeze documente cu privire la câteva zeci de subiecte, inclusiv cu privire la întâlnirea sa, la 9 iunie 2016, la Trump Tower, la New York, cu avocata rusă Natalia Veselniţkaia, care susţinea că deţinea informaţii compromiţătoare despre rivala socrului său, democrata Hillary Clinton.