Giorgia Meloni a devenit oficial prima femeie premier din istoria Italiei. Mario Draghi i-a predat ștafeta

Era lui Mario Draghi a luat sfârșit. Giorgia Meloni a devenit oficial prima femeie prim-ministru din istoria Italiei, după ce a preluat ștafeta de la fostul premier al republicii.

23 oct. 2022, 14:55
Giorgia Meloni a devenit oficial prima femeie premier din istoria Italiei. Mario Draghi i-a predat ștafeta

Giorgia Meloni a preluat oficial duminică, funcția de premier al Italiei, de la Mario Draghi, devenind astfel prima femeie prim-ministru din istoria peninsulei.

Citește și Italia are oficial guvern, cel mai eurosceptic după 1946. Giorgia Meloni a depus jurământul ca premier, Matteo Salvini va fi ministrul Transporturilor

Acest moment a fost marcat de o ceremonie simbolică în cadrul căreia premierul aflat la final de mandat, Mario Draghi i-a predat succesoarei sale clopoțelului de argint utilizat de preşedintele Consiliului pentru a reglementa dezbaterile în Consiliul de Miniştri.

Vineri, președintele Sergio Mattarella a desemnat-o pe Giorgia Meloni, lidera partidului post-fascist Fratelli d’Italia învingător în alegerile legislative, să formeze guvernul. Meloni devenind astfel prima femeie chemată să ocupe această funcţie în istoria ţării.

Noul premier Giorgia Meloni şi miniştrii săi, care formează guvernul cel mai de dreapta şi cel mai eurosceptic al Italiei din 1946, au depus sâmbătă dimineaţă jurământul, la Palatul Quirinale.

Ceremonia din palatul care domină Roma, reşedinţă a papilor şi regilor Italiei înainte de a deveni sediul preşedinţiei Republicii, s-a derulat în prezenţa şefului statului, preşedintele Sergio Mattarella. Giorgia Meloni, îmbrăcată un taior negru sobru, a fost prima care a depus jurământul, fiind urmată de cei doi vicepremieri proveniţi din cele două partide membre ale coaliţiei sale, Matteo Salvini, şeful formaţiunii Liga, şi Antonio Tajani, înalt responsabil al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi.

Toţi s-au succedat prin faţa lui Sergio Mattarella pentru a rosti jurământul tradiţional: „Jur să fiu credincios Republicii, să respect cu loialitate Constituţia şi legile şi să-mi exercit mandatul în interesul exclusiv al naţiunii„.

Citește și Scandal în coaliţia din Italia, încă dinainte de formarea guvernului. Silvio Berlusconi o atacă dur pe Giorgia Meloni: „Arogantă, ofensatoare… Nu te poţi înţelege cu ea”