Italia are oficial guvern, cel mai eurosceptic după 1946. Giorgia Meloni a depus jurământul ca premier, Matteo Salvini va fi ministrul Transporturilor

Noul premier Giorgia Meloni şi miniştrii săi, care formează guvernul cel mai de dreapta şi cel mai eurosceptic al Italiei din 1946, au depus sâmbătă dimineaţă jurământul, la Palatul Quirinale.

22 oct. 2022, 12:42
Italia are oficial guvern, cel mai eurosceptic după 1946. Giorgia Meloni a depus jurământul ca premier, Matteo Salvini va fi ministrul Transporturilor

Ceremonia din palatul care domină Roma, reşedinţă a papilor şi regilor Italiei înainte de a deveni sediul preşedinţiei Republicii, s-a derulat în prezenţa şefului statului, preşedintele Sergio Mattarella. Giorgia Meloni, îmbrăcată un taior negru sobru, a fost prima care a depus jurământul, fiind urmată de cei doi vicepremieri proveniţi din cele două partide membre ale coaliţiei sale, Matteo Salvini, şeful formaţiunii Liga, şi Antonio Tajani, înalt responsabil al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi.

Toţi s-au succedat prin faţa lui Sergio Mattarella pentru a rosti jurământul tradiţional: „Jur să fiu credincios Republicii, să respect cu loialitate Constituţia şi legile şi să-mi exercit mandatul în interesul exclusiv al naţiunii„.

Lista de miniştri aleşi de Giorgia Meloni, care a obţinut cu partidul său post-fascist Fratelli d’Italia o victorie istorică în alegerile legislative de la 25 septembrie cu 26% din voturi, reflectă dorinţa se de a-i linişti pe partenerii Romei, îngrijoraţi de sosirea la putere în Italia a unei şefe de guvern de extremă dreapta.

Citeşte şi Scandal în coaliţia din Italia, încă dinainte de formarea guvernului. Silvio Berlusconi o atacă dur pe Giorgia Meloni: „Arogantă, ofensatoare… Nu te poţi înţelege cu ea”

Nominalizarea de la Afaceri Externe, cu titlu de vicepremier, a fostului preşedinte al Parlamentului European Antonio Tajani a fost imediat salutată vineri de preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, drept „o garanţie pentru o Italie pro-europeană şi atlantistă”.

Altă garanţie pentru Bruxelles este Giancarlo Giorgetti, un reprezentant din aripa moderată a Ligii, deja ministru în guvernul la final de mandat al lui Mario Draghi, care a primit portofoliul crucial al economiei. Populistul Matteo Salvini trebuie să se mulţumească cu portofoliul Infrastructurii şi Transporturilor, deşi îl râvnea pe cel mai prestigios de interne, care a ajuns la un tehnocrat. Între cei 24 de miniştri se află numai şase femei, care au primit portofolii minore.

Citeşte şi Giorgia Meloni, discurs vehement împotriva globalismului. „Nu o să fim niciodată sclavi, simpli consumatori la mila speculanţilor financiari”

Tranziţia de putere între Mario Draghi şi Giorgia Meloni va avea loc duminică la ora 11.30, la Palatul Chigi, sediul guvernului aflat la doi paşi de parlament, şi va fi urmată de primul consiliu de miniştri.

Această etapă de protocol va fi marcată de predarea simbolică de către Mario Draghi către Giorgia Meloni a clopoţelului utilizat de şeful guvernului pentru a pune ordine în dezbaterile din executiv.