Gitenstein: În Europa nu există loc mai frumos decât România. Românii ignoră acest lucru

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, aflat la finalul mandatului său, a declarat, duminică, la PRO TV, că are o profundă afecţiune pentru România şi pentru români, arătând însă că cel mai mare defect al acestora este pesimismul.

RomaniaTV.net
04 nov. 2012, 11:04
Gitenstein: În Europa nu există loc mai frumos decât România. Românii ignoră acest lucru

„În primul rând, ştiţi deja că sunt româno-american, deci am o profundă afecţiune pentru România, care a crescut de când sunt aici. Cred că acest lucru se datorează românilor. Românii mi se par captivanţi, foarte inteligenţi. Sunt oameni lângă care îţi place să trăieşti, iar asta m-a încântat. Şi sunt oameni foarte creativi. Deci, îmi plac românii”, a spus Gitenstein.

El a adăugat că, în al doilea rând, ţara în sine i se pare frumoasă.

„N-aveam idee cât de frumoasă este ţara. Am călătorit peste tot cu soţia mea, am fost de trei ori în Deltă, am fost în Transilvania de trei, patru ori… Am făcut o lungă excursie pe bicicletă în Transilvania. Am fost la Sarmizegetusa, de curând, nu mai mult de o lună. E incredibil de frumoasă. În Europa nu există loc mai frumos decât România”, a adăugat Mark Gitenstein.

Întrebat dacă ar vrea să se mute în România, Gitenstein a răspuns: „Mi-ar plăcea să mă mut în România, dar am cinci nepoţi şi trei copii care locuiesc în SUA, iar trei dintre nepoţi s-au născut în timpul mandatului meu aici. Abia dacă-i cunosc. Vreau să fiu aproape de ei, în SUA”.

El a mai spus că în România cel mai mult l-a surprins frumuseţea ţării.

„Din România nu ştiam decât Bucureştiul. Văzusem multe fotografii cu Bucureştiul, dar n-aveam idee ce frumoşi sunt Munţii Carpaţi sau Transilvania, sau Delta Dunării, sau Valea Oltului, podgoriile de aici. Habar n-aveam de acest lucru. Apropo, majoritatea americanilor n-au habar de toate acestea. Din păcate, cred că sunt mulţi europeni care nu ştiu acest lucru. Şi, cel mai surprinzător, sunt mulţi români care ignoră acest lucru. Mergeam în unele zone şi nu vedeam niciun român pe acolo. Numai europeni!”, a adăugat Gitenstein.

Întrebat care este, în opinia sa, cel mai mare defect al românilor, ambasadorul a spus: „Cred că temerea mea cea mai mare e aceeaşi pe care o aveam când am venit: văd foarte mult cinism, foarte mult pesimism. Mulţi spun că pleacă din ţară, pentru că nu le place cum evoluează un lucru sau altul. Nu cred că e un lucru rău dacă tinerii pleacă din România pentru o vreme, iar apoi revin. Cred că vor descoperi că aici se trăieşte mai bine decât în mare parte din Europa. Dar mi se pare descurajant uneori”.