Gitenstein: Ponta a avut dreptate – ameninţarea reală pe care o prezintă Rusia faţă de România este energia

Fostul ambasador american in Romania, Mark Gitenstein, a afirmat marti ca primul-ministru Victor Ponta a avut dreptate atunci cand a atras atentia ca principala amenintare pe care Federatia Rusa o produce la adresa Romaniei tine de problema energetica. Acesta s-a declarat favorabil planurilor Romaniei de a-si intari pozitia regionala, pornind de la resursele energetice.

09 sept. 2014, 18:03
Gitenstein: Ponta a avut dreptate – ameninţarea reală pe care o prezintă Rusia faţă de România este energia

„Cred ca prim-ministrul Ponta a avut dreptate in declaratia sa de ieri, in care a spus ca amenintarea reala pe care o prezinta Rusia fata de Romania este energia si cred ca este extrem de important ca Romania sa continue sa-si intareasca domeniul energetic, este cea mai mare sursa de putere pentru Romania in regiune. A doua sursa a puterii Romaniei este demcratia liberala si succesul ei. Pentru ca cele doua amenintari pe care Putin si Rusia le prezinta sunt amenintarea energetica si o amenintare la adresa valorilor si a culturii „, a mai spus fostul diplomat.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că România trebuie să îşi consolideze securitatea energetică, în condiţiile în care, în opinia sa, „bătălia adevărată cu Federaţia Rusă nu va fi cu arme convenţionale, ci cu energie”.

„Există un domeniu economic în care România a făcut paşi foarte mari, în care trebuie să facă şi mai mulţi paşi şi în care sprijinul companiilor americane este foarte mare, şi anume domeniul energiei. Avem creştere în agricultură, avem creştere în producţia industrială, avem creşteri de exporturi.

Citeşte şi Victor Ponta: BĂTĂLIA adevărată cu FEDERAŢIA RUSĂ va fi cu energie, nu cu arme convenţionale