Glaucomul, principala cauză a orbirii

Glaucomul este principala cauză a orbirii, care poate fi întârziată dacă este depistată la timp şi monitorizată permanent de către oftalmologi, însă, din păcate, jumătate dintre persoanele cu această afecţiune nu ştiu că au boala, a declarat dr. Daniela Şelaru, de la Spitalul Militar Bucureşti.
Romania TV
06 mart. 2013, 17:22
Glaucomul, principala cauză a orbirii

La nivel mondial, se estimează că există 70 de milioane de persoane care suferă de glaucom primar cu unghi deschis, dintre care 50% sunt încă nediagnosticate. Dintre cei care au diagnosticul cert, aproximativ 10% vor deveni orbi bilateral în următorii 20 de ani.

Potrivit medicilor, nu este cunoscută o cauză exactă a producerii glaucomului, dar boala este asociată, în majoritatea cazurilor, cu presiunea crescută la nivelul ochiului, cauzată de un dezechilibru al fluxului de umoare apoasă.

„La pacienţii sănătoşi, această umoare apoasă este produsă și eliminată din ochi în proporţii aproximativ egale, menținându-se o presiune constantă în interiorul ochiului. În cazul pacienţilor cu presiunea intraoculară crescută, ochiul produce această umoare apoasă, dar nu o poate elimina cu un debit normal. În timp, acest dezechilibru poate deteriora nervul optic, şi poate conduce, treptat, la orbire. Factorii care influenţează creșterea presiunii intraoculare sunt vârsta, istoricul familial, integritatea nervului optic, starea câmpului vizual, grosimea corneană crescută sau rata de evoluţie a bolii”, a declarat, miercuri, dr. Şelaru.

Diagnosticarea glaucomului este relativ simplă, medicul apelând la patru investigaţii de bază, care nu implică neplăceri pentru pacient: măsurarea presiunii intraoculare, examinarea papilei nervului optic, examinarea unghiului de drenaj şi examinarea câmpului vizual.

Marea dificultate, spun medicii, este reprezentată de faptul că glaucomul nu prezintă simptome până în momentul în care vederea este mult afectată. Astfel, majoritatea pacienţilor sunt diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii şi evoluţia către orbire poate fi rapidă, a adăugat medicul.

În prezent, nu există un tratament care să vindece definitiv glaucomul, acesta fiind o afecțiune progresivă. În plus, nervul optic, odată afectat, nu mai poate reveni la starea iniţială. Tratamentul existent împiedică evoluţia bolii, este strict individualizat în funcţie de stadiile de boală ale fiecărui pacient în parte şi impune controale cu regularitate pentru tot restul vieţii.

Glaucomul este principala cauză a orbirii, în întreaga lume, ce poate fi întârziată dacă este depistată la timp şi monitorizată permanent de către specialiștii oftalmologi. În România, dispunem de întreg arsenalul terapeutic ocular local existent azi în lume și el este compensat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a mai spus Daniela Șelaru.

Precizările medicului au fost făcute cu prilejul Săptămânii Mondiale a Glaucomului – inițiativă a Asociaţiei Mondiale a Glaucomului și a Asociaţiei Mondiale a Pacienţilor cu Glaucom, care a avut un real succes în ultimii cinci ani. La nivel mondial, anul acesta, se urmăreşte promovarea grupurilor de sprijin pentru pacienţii cu glaucom, cu scopul de a aduce la cunoştinţă importanţa detectării precoce şi a tratamentului pe tot parcursul vieţii pentru pacienţii deja diagnosticaţi.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Patru zodii care intră sub protecție divină de pe 16 mai, de la ora 16.00. Noroc din plin, prosperitate și oportunități uriașe pentru ele
Capital.ro
Documente bombă ies la suprafață. România, pedepsită de SUA. Anularea alegerilor au dus la eliminarea din Visa Waiver
Playtech.ro
Singurul înlocuitor al zahărului recomandat de doctorul Vlad Ciurea. Îl găsești în orice magazin
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Fostul șef al FBI, cercetat de Secret Service pentru incitare la uciderea lui Trump
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
O româncă a fost găsită moartă în apartamentul ei din Italia. Daniela ar fi avut o relație violentă cu iubitul ei
Cancan.ro
S-a curățat la cazinou: pagubă 500.000 €! Florin Salam a comis-o din nou, dar cu banii de la cămătari! Manelistul, luat în vizor de clanul Văncică
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion îi pregătește finalul lui Călin Georgescu. Planul său a fost dezvăluit: În a doua zi se ocupă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Un băiețel de 7 ani și-a pierdut viața după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Ion Țiriac iese la atac în confruntarea George Simion – Nicușor Dan: „Mi-am ținut gura cât am putut. Să nu dea Bruxelles-ul cu el de pământ”
MediaFlux
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale turul 2! Luptă strânsă între George Simion și Nicușor Dan în timp ce votul din diaspora a început deja
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație