GOGONELE MURATE: Cea mai bună reţetă de murături

Gogonelele murate sunt murătura perfectă în perioada de iarnă. Se pot servi ca garnitură alături de orice preparat datorită gustului acrişor, uşor picant.

18 oct. 2015, 08:42
GOGONELE MURATE: Cea mai bună reţetă de murături

RETETA GOGONELE MURATE. CUM ALEGI GOGONELELE.

Pentru ca murătura să iasă perfectă contează foarte mult să alegi gogonele ferme şi netede, fără urme de lovituri sau fisuri. Este foarte important să ţii cont de aceste criterii pentru ca murăturile să nu ţi se strice. De la o singură gogonea care nu este intactă se poate strica un întreg borcan de murătură.

Reteta gogonele murate. Condimente pentru gogonele: Condimentele folosite pentru asezonarea gogonelelor sunt de asemenea foarte importante. Zeama pentru ele se aromează cu diverse condimente simple. Cu siguranţă ai prin bucătărie usturoi, foi de dafin, cimbru, mărar, sare şi piper. Mai ai nevoie de frunze de vişin, boabe de muştar şi frunze de ţelină, scrie Vocea Transilvaniei.

Este indicat ca cimbrul şi mărarul dar şi frunzele de vişin să le aşezi pe fundul borcanului. Poţi să mai pui alături de gogonele şi morcov, ţelină, conopidă, sfeclă roşie sau varză roşie. Gogonelele nu trebuie să plutească în borcan pentru ca reţeta să fie una de succes.

Reteta gogonele murate . ATENŢIE: Ai nevoie de sare în funcţie de cantitatea de gogonele pe care vrei să le faci. Pentru fiecare litru al vasului în care pui gogonele calculezi o lingură de sare. Nu se foloseşte sarea iodată pentru că murăturile se vor terciui. Se foloseşte sarea gemă, brută, cumpărată la vrac din comerţ.


Reteta gogonele murate . Ingrediente pentru gogonele murate

– 5 kilograme gogonele, – cimbru, – mărar, – usturoi, – hrean, – frunze de ţelină, – sare.

Reteta gogonele murate . Cum se prepară gogonelele murate: Așezi pe fundul borcanului crenguțele de cimbru și de mărar. Așezi apoi și gogonelele. După ce ai pus gogonelele în borcan, te ocupi de saramură . Pui apa la fiert cu sarea. La un litru de apă pui o lingură de sare. Lași apa la foc, până da în clocot. Când saramura dă în clocot, adaugi și usturoiul pisat.

Reteta gogonele murate . Înainte de a turna saramura peste gogonele, așezi deasupra borcanului frunzele de țelină si hreanul. Torni apoi încet saramura peste gogonele până când umpli borcanul. Apoi legi borcanul bine și îl lași să se răcească. Când s-a răcit îl depozitezi într-un loc răcoros.

GOGONELE MURATE, alte trei reţete delicioase.

REŢETĂ GOGONELE MURATE – varianta 1

Ingredinte:

● 2,5 kilograme gogonele,

● 2 morcovi,

● 1 mână flori de conopidă,

● 4 linguri de sare grunjoasă,

● 1 tulpină hrean,

● 1/2 tulpină mărar uscat,

● frunze de ţelină,

● 4 foi de dafin,

● 8 căţei de usturoi,

● 1 lingură boabe de piper,

● 1 lingură boabe de muştar.

Mod de preparare:

Borcanele în care urmează să fie puse gogonelele murate trebuie sterilizate. Apoi, se spală bine gogonelele şi se aruncă cele lovite sau care sunt stricate, deoarece există riscul ca întregul borcan de gogonele murate să se strice odată ce au fost lăsate la murat. Se curăţă morcovii şi usturoiul, se taie morcovii rondele, se curăţă hreanul şi se taie în patru pe lungime.

Între timp, se pun 3 litri de apă şi 4 linguri de sare pe foc. Apa se ia de pe foc atunci când a dat în clocot şi se lasă deoparte.

Se aşază pe fundul borcanului un strat de tulpini de mărar rupte, împreună cu frunze de ţelină. Apoi, se aşează gogonele intercalate cu flori de conopidă şi rondele de morcovi. Se toarnă boabele de muştar şi cele de piper printre gogonele, se adaugă frunzele de dafin şi restul de tulpini de mărar şi ţelină. La final, se toarnă saramura fierbinte peste gogonele. Borcanele în care au fost puse gogonelele la murat se sigilează bine cu un capac sau cu o folie de celofan.Gogonelele murate pentru iarnă se depozitează într-un loc întunecos şi răcoros. 

Sursă: Ceva bun

GOGONELE MURATE – varianta 2

Ingrediente:

● 1 kilogram de gogonele,

● 1 lingură de sare mare pentru murături,

● 550 de mililitri de apă,

● boabe de muştar,

● boabe de piper,

● 3-4 frunze de vişin,

● mărar,

● 1 hrean,

● 2 frunze de dafin,

● frunze de ţelină,

● 1 ardei iute,

● cimbru.

Mod de preparare:

Se pun frunzele de ţelină, cimbrul, o frunză de dafin, două frunze de vişin, mărar, 2-3 bucăţi de hrean curăţat. Apoi, se adaugă gogonele şi ardeiul iute. Deasupra, se pun frunzele de vişin, încă o frunză de dafin şi câteva bucăţi de hrean.

Se pune apa la fiert cu boabe de muştar şi de piper, plus o lingură de sare. Când a dat apa în clocot, se ia de pe foc şi se pune peste gogonele, lăsându-se în jur de 20 de minute. După ce intră apa în ele, se toarnă şi restul de apă. Borcanele pentru gogonelele murate se sigilează şi se depozitează într-o cămară întunecoasă şi răcoroasă.

Sursă: Bucătăraş.ro 

GOGONELE MUARTE – varianta 3

Ingrediente:

● gogonele,  

● cimbru,     

● mărar,        

● usturoi,       

● frunze de ţelină,     

● sare mare neiodată,         

● hrean.         

Mod de preparare:

Pe fundul borcanului în care se vor pune gogonelele murate se aşază crenguţele de cimbru şi mărar. Gogonelele pentru murat se înţeapă cu furculiţa în mai multe locuri şi se aşază în borcan. Această operaţie se face pentru a putea pătrunde gustul de usturoi în gogonele. Apa cu sarea se pun la fiert, cu menţiunea că sarea se pune în funcţie de capacitatea borcanului. Astfel, dacă borcanul este de 3 litri, se pun 3 linguri de sare neiodată.

Cand apa clocoteşte, se adaugă usturoiul pisat. Se lasă apa pentru GOGONELE MURATE să dea în 2-3 clocote, apoi se lasă puţin la răcit. Frunzele de ţelină şi hreanul se pun deasupra gogonelelor. Se tornă apa peste gogonele şi se sigilează borcanele.

Sursă: Gustor.ro