Gogoși pufoase cu apă minerală. Desertul delicios care îți îndulcește postul Paștelui

Rețetă delicioasă de gogoși de post. Ingredientul folosit de măicuțe pentru a le îmbunătăți gustul șu textura.

15 apr. 2024, 19:29
Gogoși pufoase cu apă minerală. Desertul delicios care îți îndulcește postul Paștelui
Rețetă delicioasă de gogoși de post

Gogoși mănăstirești de post. Măicuțele de la mănăstirile din România folosesc diverse rețete pentru a găti acest desert delicios. Ele folosesc apă minerală pentru a obține un preparat extrem de gustos și pufos.

Citește și: Reteță de tartă cu prune. Cel mai delicios desert de post și foarte simplu de făcut

Rețetă simplă pentru gogoși

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 200 ml apă caldă
  • 100 ml lapte vegetal (de preferat lapte de soia sau de migdale)
  • 50 g zahăr
  • 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
  • Coajă rasă de la o lămâie sau portocală (opțional)
  • O linguriță de esență de vanilie sau esență de lămâie (opțional)
  • Un praf de sare
  • Ulei pentru prăjit
  • Zahăr pudră pentru decor (opțional)

Mod de preparare

Într-un bol mare, dizolvă drojdia în apă caldă și lasă să se activeze timp de 5-10 minute. Adaugă laptele vegetal și zahărul în amestecul de drojdie și apă. Amestecă până când zahărul este complet dizolvat. Adaugă făina treptat și amestecă până obții un aluat omogen. Poți folosi o lingură de lemn sau mixerul cu atașament pentru frământat.

Adaugă coaja de lămâie sau portocală și esența de vanilie sau esența de lămâie. Acoperă bolul cu un șervet cirat sau folie de plastic și lasă aluatul să crească într-un loc cald timp  de circa 1-2 ore, până își dublează volumul. După ce aluatul a crescut, încălzește uleiul într-o togaie adâncă sau într-o cratiță la foc mediu.

Citește și: Rețeta secretă prin care obții cel mai delicios piure de cartofi de post

Întimde aluatul pe o suprafață ușor presărată cu făină până când are aproximativ 1 cm grosime. Taie aluatul cu ajutorul unui cuțit sau a unui pahar. Prăjește gogoșiele în uleiul încins până cînd devin aurii și cresc în volum. Întoarce-le pe ambele părți pentru a se prăji uniform.

Scoate gogoșile pe un șervețel de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei. Poți pudra gogoși cu zahăr pudră înainte de a le servi. Aceste gogoși de post pot fi servite ca atare sau alături de un gem de fructe.

Gogoșile de post mănăstirești pot fi preparate în diverse moduri, iar ingredientul secret care le îâmbunătățește textura și gustul este chiar apa minerală. Aceasta poate conferi o textură mai pufoasă și mai ușoară gogoșilor, fără să fie nevoie de ouă sau alte ingrediente de orogine animală.