GoogleDoodle celebrează azi Marea Wadden. Care este motivul pentru care a fost ales acest loc de pe Pământ VIDEO

#GoogleDoodle de astăzi sărbătorește Marea Wadden, cea mai mare rețea neîntreruptă de maree și zone umede de pe Pământ.

30 iun. 2021, 12:36
GoogleDoodle celebrează azi Marea Wadden. Care este motivul pentru care a fost ales acest loc de pe Pământ VIDEO

De pe coastele Olandei, Germaniei și Danemarcei, Marea Wadden este atât de vastă încât poate găzdui până la 6,1 milioane de păsări în acelaşi timp. Doodle-ul de astăzi sărbătorește Marea Wadden, cea mai mare rețea din lume de nisip intertidal și nămoluri, care se întinde pe coastele Olandei, Germaniei și Danemarcei. În această zi de 30 iunie, în 2009, UNESCO a desemnat Marea Wadden drept sit al patrimoniului mondial, ca recunoaștere a importanței sale ecologice și geologice de neegalat și a deceniilor de efort dedicat conservării sale. Acesta este şi motivul acestuio GoogleDoodle de azi.

Creată de furtuni în secolele al XIV-lea și al XV-lea, Marea Wadden este un mediu umed relativ tânăr care cuprinde unul dintre ultimele ecosisteme intertidale rămase din lume. Această magnifică întindere de mare și nisip găzduiește numeroase specii de plante și animale, inclusiv foca cenușie și delfinul. Considerată una dintre cele mai critice regiuni la nivel global pentru păsările migratoare, se estimează că zonele umede de aici sunt vizitate anual de peste 10 milioane de păsări afro-eurasiatice și pot adăposti până la 6,1 milioane de exemplare simultan.

Citeşte şi Marea Wadden. Doodle special în cinstea Mării Wadden pe 30 iunie VIDEO

Marea Wadden nu este doar un habitat curat pentru viața sălbatică, ci şi o destinaţie turistică. Modurile populare în care vizitatorii se bucură de peisaj includ explorarea mlaștinilor la maree joasă sau turul insulelor barieră cu barca. Cu toate acestea, este vital ca turiștii să respecte rolul esențial al sitului în menținerea biodiversității globale. Eforturile actuale de conservare se bazează pe un parteneriat strategic între UNESCO, ONG-uri de mediu, Forumul Mării Wadden și guvernele Danemarcei, Germaniei și Olandei, astfel încât generațiile viitoare să se poată bucura de acest fenomen natural. Tocmai ca semnal de alarmă şi aducere aminte GoogleDoodle a ales pentru azi celebrarea acestei mări.

Citeşte şi Ziua Pământului 2021. Google sărbătoreşte acest eveniment cu un Doodle special! Compania încurajează plantarea de copaci