Gorbaciov cere repetarea alegerilor în Rusia

Ultimul lider sovietic a solicitat joi un nou tur de scrutin în Rusia, sugerând fraudarea voturilor.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 11:42
Gorbaciov cere repetarea alegerilor în Rusia

„Mihail Gorbaciov este foarte îngrijorat de situaţia din Rusia, care ia amploarea” declarat purtătorul său de cuvânt, Pavel Palezhchenko, citat de CNN. „Oamenii consideră că rezultatele alegerilor nu reflectă, întocmai, voinţa populară”.

Palezhchenko a confirmat existenţa unui raport al agenţiei ruse de ştiri Interfax care îl citează pe fostul secretar general al Partidului Comunist spunând că alegerile au fost necinstite şi că e nevoie de un nou scrutin.

Mii de demonstranţi au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva a ceea ce ei descriu ca fraudă la votul de duminică, fapt ce ar fi menţinut partidului Rusia Unită, al premierului rus Vladimir Putin, ca majoritar în Dumă  în ciuda unei diminuări a numărului de mandate. Oponenţii lui Putin au anunţat că vor continua protestele în ciuda arestărilor masive care se operează în Rusia şi care au dus până acum la încarcerarea a peste 250 de persoane numai în cursul zilei de marţi.

Aproximativ 16.000 de persoane au răspuns afirmativ unui apel, lansat pe site-ul de socializare Facebook, de a participa la un protest la Moscova, duminică, eveniment ce ar trebui sa fie unul dintre cele mai mari de acest fel din ultimii ani.

Potrivit Amnesty International aproximativ 1.000 de persoane, inclusiv jurnalişti, se află în detenţie în urma protestelor de stradă izbucnite după anunţarea rezultatelor scrutinului de la Moscova.