Gorghiu: Refuzul Ungariei de a sprijini celelalte state UE în cazul refugiaţilor, dovadă de lipsă de solidaritate

Liderul PNL, Alina Gorghiu, susține că Ungaria ascunde în spatele referendumului refuzul de a sprijini statele UE în cazul refugiaților, subliniind că aceasta este o dovadă de lipsă de solidaritate, extremism și populism.

02 oct. 2016, 20:22
Gorghiu: Refuzul Ungariei de a sprijini celelalte state UE în cazul refugiaţilor, dovadă de lipsă de solidaritate

„Ungaria pare că a decis. Iar ceea ce a făcut azi, ascunderea în spatele unui referendum a acestui refuz de a sprijini statele membre cele mai vizate de valurile de refugiați, considerăm că e o dovadă de lipsă de solidaritate, extremism și populism. Problema refugiaților este o problemă importantă astăzi în Europa. S-a dovedit a fi și o problemă de securitate, odată ce chiar Germania a recunoscut că printre migranți au venit și teroriști, participanți la atacurile de la Paris”, a scris Gorghiu, duminică, pe Facebook.

Ea arată că valuri infinite de migranți nu pot fi absorbite vreodată de Europa, punctând că nicio țară și nicio regiune nu poate primi un număr mare de imigranți.

„Pe de altă parte, apărăm valorile europene și respectăm angajamentele de sprijin pentru cei ce fug din zone de război. E un comportament profund uman și creștin cel de ajutorare a aproapelui aflat la nevoie și face parte din angajamentele noastre internaționale”, afirmă liderul PNL, potrivit Agerpres.

Gorghiu precizează că România este solidară cu celelalte state europene, punctând că țara noastră a acceptat o cotă de refugiați care să fie primiți în România.

Ea menționează, însă, că, la nivel european, România contribuie la întărirea frontierelor și la blocarea accesului noilor valuri necontrolate de imigranți, inclusiv prin susținerea și funcționarea acordului UE—Turcia și că România participă la întărirea activității Frontex și la proiectele europene de soluționare a problemei refugiaților.

„Totodată, insistăm ca și contribuția noastră pentru apărarea frontierelor Europei sa fie recunoscută iar îndeplinirea condițiilor tehnice de acces în spațiul Schengen, recunoscută de către Comisia Europeană, să fie validată și politic prin primirea Romaniei în spațiul pe care-l apără spre avantajul fluidizării și eficientizării traficului de mărfuri între țara noastră și partenerii europeni”, conchide liderul PNL.

Circa 95% dintre cetățenii unguri care au participat duminică la referendumul privind cotele obligatorii de refugiați adoptate la nivelul Uniunii Europene au votat împotriva acestor cote, relevă un sondaj, însă rata participării la urne este estimată la circa 45%, sub pragul de 50% necesar validării scrutinului, relatează agenția Reuters.

Biroul Electoral din Ungaria (NVI) a anunțat, însă, duminică seară că referendumul referitor la cotele obligatorii de refugiați adoptate de UE este invalid, din cauza mobilizării unui număr insuficient de alegători, în pofida avansului detașat al votului „nu”, transmite EFE.