Gorghiu şi Blaga, la discuţii cu românii din Spania despre votul prin corespondenţă

Copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga s-au întâlnit marți, la Madrid, cu reprezentanții românilor din Spania, ocazie cu care au discutat despre stadiul legii votului prin corespondență.

21 oct. 2015, 15:02
Gorghiu şi Blaga, la discuţii cu românii din Spania despre votul prin corespondenţă

Potrivit unui comunicat al PNL, cei doi lideri i-au asigurat pe românii din Spania că proiectul de lege se află în procedură de urgență la Parlament și că PNL susține fără rezerve acest act normativ pentru a fi adoptat în cursul săptămânii viitoare.

CITEŞTE ŞI: Gorghiu: Adoptarea în Senat a legii votului prin corespondenţă, o victorie a normalităţii

PNL apreciază că adoptarea proiectului de lege are un dublu obiectiv, respectiv asigurarea tuturor mijloacelor exercitării dreptului la vot pentru românii din diaspora și recredibilizarea Parlamentului, scrie Agerpres.

Legea votului prin corespondență este o promisiune făcută românilor de clasa politică, iar Parlamentul are o șansă acum să se reabiliteze în ochii electoratului. Legislativul este instituția fundamentală a unei democrații, iar el trebuie să dovedească, măcar acum, că-și  respectă statutul. (…) Obiectivul PNL este că niciun român, oriunde s-ar afla, să nu mai fie împiedicat să voteze. Garantarea deplină a dreptului de vot, prevăzută în Constituție, trebuie să se materializeze într-o lege”, se arată în comunicatul PNL.

De asemenea, cei doi lideri au susținut că adoptarea votului prin corespondență trebuie să fie un impuls și pentru implicarea românilor din diaspora în viața politică românească și le-au prezentat celor prezenți la întâlnire recomandarea Biroului Politic Național pentru includerea acestora pe listele de candidați pentru consiliile locale și județene.

Citeşte şi: Gorghiu: Aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi pentru Mineriada din 1990, o reparaţie obligatorie

„Este necesar ca românii din Diaspora să ocupe locuri eligibile la alegerile locale de anul viitor. (…) Implicarea lor în viața politică românească va deschide oportunitatea revenirii lor în țară și a familiilor lor. (…) PNL vizează și creșterea numărului de parlamentari ca reprezentanți ai Diasporei. Prin urmare, considerăm că implicarea românilor din afara granițelor în viața politică locală, cât și creșterea numărului de parlamentari ce reprezintă pe electorii din străinătate, va aduce un plus de reprezentativitate atât la nivel local, cât și central”, adaugă sursa citată.

La discuția cu liderii PNL au luat parte reprezentanții comunităților de români din Madrid, Barcelona, Girona, Calatayud, Motril, Coslada și Alcala de Henares, precum și membrii ai PNL Diaspora care fac parte din delegația prezentă la reuniunea PPE.