Grădiniţă din Bucureşti, acuzată că la inspecţii îi ascunde pe copiii cu tulburare de spectru autist. CNCD s-a autosesizat

Grădinița nr. 42 din sectorul 1 al Capitalei este acuzată ca a "ascuns" de inspecție, într-o grupă la care să nu intre inspectorii școlari, copiii cu tulburări de spectru autist, scrie publicația Educațieprivată.ro. Cazul a devenit public după ce mătușa unuia dintre copii a spus pe Facebook întreaga poveste și a publicat fotografii ale unei discuții purtate pe WhatsApp de mama copilului cu o educatoare.

RomaniaTV.net
14 feb. 2019, 10:01
Grădiniţă din Bucureşti, acuzată că la inspecţii îi ascunde pe copiii cu tulburare de spectru autist. CNCD s-a autosesizat

UPDATE: Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis să se autosesizeze, după ce presa a relatat cazul unei educatoare de la Grădiniţa nr. 42 din Sectorul 1 care ar fi scos din clasă nişte copii, unul dintre ei cu tulburări din spectrul autist, pentru că urma să aibă o inspecţie, a declarat joi, pentru AGERPRES, preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.

„În urma articolelor din presă şi a telefoanelor primite din partea mass-media, a jurnaliştilor, am analizat acest caz şi am decis să demarăm o procedură de autosesizare pentru suspiciunea de săvârşire a unor fapte de discriminare care constau în limitarea sau încălcarea dreptului la educaţie în condiţii egale şi a dreptului la demnitate al copiilor şi părinţilor în cauză. Deci vorbim despre o posibilă sau posibile fapte de discriminare, (…) ceea ce înseamnă că vom cita grădinţa, educatoarea în cauză, părinţii în cauză, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi, după ce vom face procedura de audiere, în urma unui raport, (…) vom decide”, a afirmat preşedintele CNCD.

El a menţionat că, dacă se ajunge la concluzia că a fost un fapt de discriminare, se poate aplica sancţiunea amenzii contravenţionale începând de la 1.000 de lei până la 30.000 de lei.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat, pentru AGERPRES, că persoanele care se fac vinovate ar trebui sancţionate.

Mătușa a povestit, pe Facebook, cum mamei respectivului preșcolar i s-a transmis că, în ziua în care inspectorii aveau programată vizita, fetița ei va fi trimisă la o altă grupă. Potrivit sursei citate, mama a fost anunțată de această decizie prin intermediul unor mesaje pe Whats’app.

„Zi mare azi la gradnita nr. 42 de pe str. Gala Galaction din sectorul 1 al mandrei noastre capitale. Doamna/domnisoara MM are inspectie la grupa. Copiii pregatiti, probabil si emotionati… Domnisoara educatoare a fost, fara indoiala, bine instruita in prealabil deci totul va merge zeiss. Dar ce sa vezi?! Lipsa la inventar. Cel putin doi copii lipsesc azi din grupa domnisoarei educatoare. DOAR AZI! Un baietel si o fetita. Nu ar fi GDPR din partea mea sa mentionez numele baietelului insa fetita este nepoata mea, Tamara-Maria. De ce lipseste? Pai e inspectie iar Tamara are TSA – Tulburare de spectru autist si prin urmare nu corespunde standardelor in vigoare.
Povestea a inceput acum vreo doua zile cand sora mea a aflat ca Tami („si alti 2 – 3 copii, in cazul in care vor fi prezenti”) vor merge miercuri la alta grupa. Fireste, sora mea a intrebat „de ce?”. Raspunsul (din categoría „mind fuck”) a venit prompt si sec: pentru ca avem inspectie.
Tamara are 5 ani, este inteligenta, stie alfabetul, spune poezii, picteaza, vorbeste engleza, are fantezie, nu este un copil problema, nu este agresiva.
Tamara merge la terapie, face progrese si ARE INSOTITOR. Deci educatoarea nu trebuie sa depuna vreun efort in plus.
Ca si alti copii diagnosticati cu TSA, are sindrom hiperkinetic si probleme de PR, ca sa spun asa. Limbajul si socializarea nu sunt punctele ei forte si are nevoie de ajutor pentru a intelege ca in comunitate zilele decurg conform unui „desfasurator”, ca oamenii interactioneaza unii cu ceilalti si ca nu intotdeauna putem obtine ce vrem cand vrem. Prin urmare, pe langa terapie si implicarea parintilor, integrarea acestor copii in comunitate este esentiala.
Printre obiectivele gradinitei se numara si cele de mai jos. Atentie deci!
– sanse egale pentru toti copiii, legate de instruire si educatie;
– stimularea si motivarea copiilor pentru invatare;
– respectarea ritmului propriu in vederea obtinerii de performante;
– un sistem educational deschis indreptat spre modernizare, spre viitor;

Cu toate aceastea doamna director E si doamna educatoare MM au luat aceasta decizie, de a muta „copiii problema” la alta grupa DOAR pe durata inspectiei. Ca pe vremea cand eram eu la scoala. Tovarasa invatatoare isi dadea gradele (sau asa ceva) iar instructia elevilor era facuta in prealabil. Cine sa ridice mana, ce intrebari se vor pune, toata lumea tunsa cu tac’su cu pampoane la scoala etc… Ca sa dea bine la inspectie.
Personal consider ca ar fi fost in beneficiul gradinitei ca personalul si fi aratat ca are deschiderea de a lucra si cu copii mai speciali. Dar mentalitatea este o mostenire greu de gestionat daca neuronii nu lucreaza mana in mana.
Si ca si cum toata aceasta regie nu e suficienta pentru a te intoarce pe dos, aflu ca doamna directoare are un EQ echivalent cu cel al unei buturugi. „Doamna, ascultati.ma pe mine, faceti toate analizele si faceti altul” (copil!). Nici in momentul de fata un reusesc sa cuprind cu mintea o asemenea marlanie emotionala.
Doamna directoare a ajuns sa lucreze cu copiii nu din pura chemare pentru aceasta meserie ci pentru ca in copilarie a fost profund impresionata de educatoarele care veneau rujate la gradi. Si pentru ca si.a dorit cu suficienta disperare acest lucru, cand s.a facut mare s.a dat cu ruj si a fost angajata la gradinita nr.42. Altfel nu imi pot explica faptul ca asemenea personaje lucreaza cu copii.
Doamna directoare este si taietor-spanzuratorul sef al gradinitei nr. 42. Daca nu reusesti sa.ti depui copilul la gradinita la ora 8.30 (cel tarziu), poti suna linistit la munca sa te ceri acasa pentru ca nu ai cu cine lasa copilul. Din ordinul doamnei E, la ora stabilita se pune zavorul pe poarta ca la Doftana.
Din cate cunosc de la alti parinti de copii cu TSA, in Romania nu exista institutii de invatamant prescolar dedícate acestor copii. Si atunci cu ei cum ramane? Parintii acestor copii sunt si ei platitori de taxe care nu numai ca nu primesc vreun sprijin de la stat – ar fi o mega utopie! Copiii cu cancer nu primesc nici o macar o aspirina, daramite un copil cu autism. Ei, acesti platitori de taxe scot lunar mii de lei din piatra seaca pentru a asigura copiilor terapia atat de necesara, pe langa darile platite catre statul ce asigura salariul educatoarei MM si pe al directoarei E.
Nu e nevoie sa fii parinte ca sa stii cum se fac inscrierile la gradinite sau scoli. Mutatii, spertzuri, PCR. Si daca intr.un final apoteotic, copilul (obligatoriu cu insotitor pentru ca altfel „nu vi.l accepta nimeni, doamna”) este primit intr.o gradinita de stat, acest lucru va fi impachetat sub forma de favoare. Cotizatia e si aia obligatorie.
Am incercat sa intru in contact telefonic cu Inspectoratul Scolar. Esec total! Prin urmare voi face o sesizare scrisa. Voi continua cu Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii… nu imi fac iluzii dar ii voi tracasa atat cat imi sta in putere.

In incheiere:
1. Ca fie treaba oabla, declar ca, din motive tehnice, nu sunt „mamica” si probabil nici un voi fi insa imi pot imagina cam ce este in sufletul unui parinte de copil „necorespunzator normelor”, care se confrunta permanent cu asemenea… cadre si atat. Caci pedagogi nu ii poti numi.
2. „Nu ai cu cine vorbi”, „asta e, degeaba te enervezi”, pasivitatea, acceptarea soartei nu sunt solutia. Cu atat mai mult in vremurile pe care le traim. Ne incordam si noi oleaca mai tare, la urmatoarele alegeri?”, scrie mătuşa copilei

 

 Mătuşa a revenit cu un alt mesaj, despre care menţionează că este o reacţie a surorii sale.

”Ca urmare a postarii anterioare a surorii mele revin cu informatii in ceea ce priveste situatia creata la gradinita nr.42.
In urma discutiilor avute cu doamna director si doamna educatoare am concluzionat ca a fost o reactie exagerata a mea, ca parinte, in urma unei comunicari insuficiente. Copilul a fost inscris in urma cu doi ani si a frecventat gradinita 42. In aceasta perioada colaborarea cu personalul gradinitei a fost una armonioasa, fiind sprijinita permanent de director si educatoare in procesul de adaptare si educare al copilului.”

Contactat de Edupedu.ro, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a declarat că instituția pe care o conduce s-a autosesizat în acest caz.

„S-a demarat o procedură de autosesizare cu privire la acest caz, în urma articolelor apărute în presă”, a declarat Csaba Asztalos, pentru Edupedu.ro. Președintele CNCD a precizat că „urmează să cităm părțile, vom face un raport asupra autosesizării, apoi Colegiul va decide”.

„Analizăm speța sub aspectul săvârșirii unei posibile fapte de discriminare, cu privire la accesul la educație în condiții egale, și la o posibilă încălcare a demnității umane a copiilor mutați din grupă pe perioada inspecției pe criteriu de dizabilitate”, a explicat Asztalos pentru Edupedu.ro. Acesta a precizat că, în acest caz, va fi citat și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Şi Inspectoratul Şcolar Bucureşti a deschis o anchetă internă, catalogând gestul ca fiind unul grav.

„S-au ţinut (n.r. – trei copii cu cerinţe speciale) într-o clasă goală. Eu ştiu că mesajul care a fost transmis cu o seară înainte a fost acela ca acel copil să nu vină la grădiniţă, dar urmează să cercetăm. (…) Ne-am autosesizat ca urmare a informaţiilor şi am cerut o notă conducerii grădiniţei şi s-a decis constituirea unei comisii de cercetare la nivelul grădiniţei. (…) Noi avem obligaţia să respectăm, să urmărim, respectarea cadrului juridic legal al acestei cercetări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu.

De asemenea, Marian Banu susţine că gestul a încălcat grav dreptul la educaţie al copiilor cu nevoi speciale.

„Inspectoratul şcolar nu este şi nu va fi niciodată de acord cu asemenea metode de a discrimina elevii cu cerinţe speciale. S-a încălcat grav dreptul la educaţie şi dreptul copiilor care au cerinţe speciale la educaţie. (…) Nu vom fi de acord cu asemenea metode indiferent dacă doamna educatoare are definitivat sau gradul I. Nu trebuia să procedeze aşa sau să transmită acel mesaj mamei în care să o sfătuie să ţină copilul acasă”, a explicat Marian Banu.