GRAŢIAT pentru că A ÎNVIAT din morţi. Povestea INCREDIBILĂ a unui condamnat la moarte din Iran

Autorităţile iraniene au decis să îl absolve de pedeapsa cu moartea pe un deţinut care fusese anterior executat prin spânzurare, după ce omul a înviat, la propriu, când a stat în morga penitenciarului.

24 oct. 2013, 11:10
GRAŢIAT pentru că A ÎNVIAT din morţi. Povestea INCREDIBILĂ a unui condamnat la moarte din Iran

Bărbatul de 37 de ani, Alireza M, care fusese condamnat la moarte pentru trafic cu droguri, a reuşit ca prin minune să supravieţuiască execuţiei prin spânzurare, fiind găsit viu la morgă, a adoua zi după ce autorităţile penitenciarului îi declaraseră, oficial, moartea. Aceasta fusese pronunţată de către medicul penitenciarului după 12 minute de la spânzurarea condamnatului, la începutul lunii octombrie. După spânzurare, bărbatul intrase, de fapt, în comă, specialiştii constatând că el respira.

Citeşte şi SPION pe vremea lui Ceauşescu. Povestea singurului român care încă este condamnat la MOARTE

Povestea de după „înviere” a bărbatului a făcut înconjurul lumii, fascinând şi stârnind mânie, deopotrivă, după ce autorităţile iraniene anunţaseră oficial că execuţia condamnatului se va repeta. Apărătorii drepturilor omului au reacţionat imediat, cerând public clemenţă pentru miraculosul supravieţuitor. În final, autorităţile iraniene au cedat. „Condamnatul care a supravieţuit pedepsei cu moartea nu va fi executat din nou”, a anunţat, în final, ministrul Justiţiei, Mustafa Pour-Mohammadi, scrie Daily Mail, citând agenţia iraniană IRNA. Acesta nu a precizat dacă bărbatul va primi o altfel de pedeapsă pentru faptele de care a fost acuzat.

Citeşte şi Un român găsit vinovat de trafic de droguri, condamnat la 14 ani de închisoare, în Malta

Cazul incredibil al bărbatului a stârnit o adevărată dispută între jurişti, privind reluarea execuţiei, unii susţinând absolvirea lui de această pedeapsă, iar alţii, contrariul. „dacă el a supravieţuit, înseamnă că nu trebuie să fie executat, a afirmat, la un moment dat, ministrul Justiţiei.

Potrivit presei, juriştii şi avocaţii au semnat chiar şi o petiţie în acest sens, pe care au trimis-o organului „suprem”  judiciar, ayatollah-ul Sadeq Larijani, cerând milă în acest caz excepţional. În Iran, toate problemele şi deciziile ce se iau în Republica Islamică ţin de acest organism care, potrivit Constituţiei ţării, operează separat de guvernul iranian, iar deciziile finale în Justiţie ţin de această autoritate.

Citeşte şi Cine este ROMÂNUL condamnat la MOARTE în Malaezia GALERIE FOTO VIDEO

Potrivit mass-media, în Iran, de la venirea la putere, în iunie, a preşedintelui Hassan Rouhani, aproximativ 200 de persoane au primit pedepse de condamnare la moarte, mai scrie publicaţia britanică. Omorul, violul, jaful armat, traficul cu droguri şi adulterul se numără printre delictele cărora li se aplică pedeapsa cu moartea. Iranul este una dintre ţările cu cea mai mare rată a execuţiilor. Anul trecut, în Republica Islamică au avut loc 500 de cazuri de execuţie, iar anul acesta, până în prezent, deja au fost raportate 508 cazuri, potrivit Human Rights Watch.