Gratuitatea pe transportul feroviar, negociată de studenţi cu Ecaterina Andronescu şi Răzvan Cuc

Reprezentanții studenților se vor întâlni în această seară cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și cu ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, pentru a discuta posibilitatea achiziționării biletelor de tren online, mărirea limitei de vârstă pentru transportul feroviar gratuit de la 30, la 35 de ani și reduceri de 50% pentru studenții de toate vârstele la biletele și abonamentele Metrorex.

01 aug. 2019, 09:22
Gratuitatea pe transportul feroviar, negociată de studenţi cu Ecaterina Andronescu şi Răzvan Cuc

„La întâlnirea de miercuri seara, ei au propus ca limita de vârstă pentru transportul feroviar gartuit să fie de 30 de ani, noi sperăm astăzi să urcăm la 35, pentru că o persoană este considerată tânără până la 35 de ani potrivit legislației românești, iar bursele sociale sunt tot până la vârsta aceasta se dau. În plus, impactul bugetar este 0,024% din PIB, nu sunt atât de mulți studenți maturi. Nu o să le întoarcem spatele studenților maturi, o să ne luptăm să aibă și ei cât mai multe facilități, iar sistemul să fie cât mai echitabil”, a explicat președintele ANOSR, Petrișor Laurențiu Țucă, potrivit edupedu.ro.

El a spus mai departe și care sunt celelalte obiective ale discuției din această seară, de la Ministerul Transporturilor.

„Ne întâlnim astăzi cu ministrul Cuc pentru a vedea cum putem achiziționa biletele de tren online și să le anulăm tot online, ca să nu mai facem cozi la ghișee. Mai discutăm problema Metrorex, am vrea reduceri de 50% studenților din oricare centru universitar din România, indiferent de vârstă. Momentan este limitat la 26 de ani. Mai cerem posibilitatea ca studenții să-și achiziționeze bilete și abonamente de la mai multe case din București, chiar online dacă este posibil”, a mai spus reprezentantul studenților.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, în urma ședinței de Guvern, că dorinţa, intenţia şi decizia Ministerului de Finanţe nu sunt de a tăia călătoriile gratuite cu trenul pentru studenţi, ci strict de a îmbunătăţi activitatea studenţească.

„Nu vrea nimeni să taie. Văd că s-a aplicat această idee tot timpul, de a se tăia. La întâlnirea cu studenţii am şi spus-o foarte clar că şi dacă se dublează impactul bugetar, să se poate face acest lucru, dar pentru activităţi care sunt cu adevărat în sprijinul activităţii universitare. (…) Veţi vedea în următoarele zile în ce pachet se concluzionează această discuţie, repet în beneficiul studenţilor şi repet nu plecăm de la ideea de a tăia. Nu tăiem, alţii au tăiat, trebuie să vă dezvăţaţi de această etichetă”, a spus Teodorovici, întrebat ce soluţii a găsit pentru călătoriile gratuite cu trenul pentru studenţi, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat al organizației studențești, ANOSR spune că în urma discuțiilor de până acum, Guvernul României se pare că „nu își dorește să își asume luarea unei decizii în ceea ce privește menținerea gratuității la transportul feroviar.”

Nu în ultimul rând, ANOSR a mai propus stabilirea unui protocol cu Guvernul României în domeniul educației.