Gray:Subiectul diplomatic cu Ungaria, de politică internă; dacă se dezbate în PE, analizăm o poziţie

Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că subiectul privind declaraţiile unor oficiali din România şi Ungaria ţine de politica internă, iar instituţia de la Bruxelles va avea o poziţie numai dacă se va ajunge la o dezbatere în Parlamentul European.

RomaniaTV.net
07 feb. 2013, 15:42
Gray:Subiectul diplomatic cu Ungaria, de politică internă; dacă se dezbate în PE, analizăm o poziţie

„Subiectul ţine de politica internă. Comisia Europeană nu poate comenta în acest stadiu”, a afirmat Gray.

Întrebat despre afirmaţiile eurodeputatului Cătălin Ivan, purtător de cuvânt al PSD, despre faptul că se va cere de către delegaţia social-democraţilor la Parlamentul European, cu sprijinul grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), puncte de vedere de la Comisia Europeană şi Consiliul European, Mark Gray a spus că numai în cazul în care se va ajunge la o dezbatere în PE este posibilă o reacţie a Comisiei.

„Numai dacă se va ajunge la o dezbatere în Parlamentul European, vom analiza o poziţie. Vom avea reprezentant acolo dacă va fi o dezbatere”, a mai spus Mark Gray.

Europarlamentarii PSD vor solicita Comisiei Europene şi Consiliului European să prezinte un punct de vedere în legătură cu scandalul diplomatic dintre Ungaria şi România iscat pe tema arborării steagurilor Ţinutului Secuiesc, a declarat, joi, purtărorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan.

„Eu cred că trebuie să luăm cu oarecare rezervă declaraţia secretarului de stat din MAE ungar, sunt iresponsabile, primitive din punct de vedere politic. În Europa de azi e greu să vorbeşti de subiecte abordate de acest secretar de stat. Nu sunt declaraţii serioase. În Parlamentul European avem sprijinul grupului socialiştilor şi democraţilor şi vom lua atitudine. Vom trimite o solicitare CE şi să prezinte un punct de vedere, şi Consiliului. Mai mult decât atât, să facem din ţânţar armăsar, e prea mult”, a spus Ivan.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth Zsolt a declarat apoi, pentru postul public de radio Kossuth, citat de MTI, că Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale.


loading...