Grecia a interzis folosirea animalelor în circuri. Vier Pfoten cere ca România să urmeze exemplul

Grecia a interzis exploatarea animalelor în circuri, indiferent de specie, devenind prima țara europeană care adoptă o astfel de măsură.

RomaniaTV.net
07 feb. 2012, 15:24
Grecia a interzis folosirea animalelor în circuri. Vier Pfoten cere ca România să urmeze exemplul

Fundația VIER PFOTEN privește acest lucru că pe un succes major pentru mișcarea pentru protecția animalelor și solicită guvernului României să interzică folosirea animalelor sălbatice în circuri cât mai curând posibil.

Interzicerea tuturor animalelor în circuri sau altfel de spectacole în Grecia este o măsură care face parte din noua legislație pentru protecția animalelor din această țară.

„Din ce în ce mai multe țări decid să interzică animalele sălbatice în circuri, deoarece este clar că acest mediu nu le oferă condiții minime de trăi. Vrem că ANSVSA, care este responsabilă de bunăstarea animalelor, să realizeze că circurile nu oferă sub nici o formă condiții minime de bunăstare a animalelor sălbatice. Salutăm inițiativă Greciei, dar și țării vecine, Bulgaria, care a adoptat deja de câțiva ani această interdicție. Cele două țări au făcut acest lucru fără să existe vreo presiune legislativă europeană. Dorim că autoritățile române să dovedească mai multă intiativa în astfel de schimbări legislative”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator de programe naționale al VIER PFOTEN România.

Animalele sălbatice suferă cel mai mult de pe urmă lipsei acute de mișcare, din cauza schimbării permanente a mediului și din cauza transportului pe distanţe lungi. În total, 14 țări membre UE au interzis sau au limitat folosirea animalelor sălbatice în circuri. România nu are nici o reglementare în acest sens.

Fundația VIER PFOTEN este o organizație non-guvernamentală non-profit cu sediul central la Viena, al cărei scop este de a îmbunătăți legislația și condițiile de viață ale animalelor de fermă, sălbatice și de companie. În România, Fundația desfășoară campanii de sterilizare și returnare în comunitate a animalelor fără stăpân, proiecte de terapie asistată de animale, proiecte dedicate animalelor sălbatice din grădinile zoologice și circuri, precum și intervenții punctuale, precum salvarea urșilor ținuți în captivitate sau protejarea cailor sălbatici din Grindul Letea.