Grecia: Atac armat la sediul partidului neonazist Zorii Aurii

În jur de zece persoane necunoscute având cagule pe cap și înarmate cu bare de fier au atacat vineri dimineața sediul partidului Zori Aurii, la Atena, vandalizând clădirea, însă fără a face victime, a anunțat o sursă din cadrul poliției grecești.

31 mart. 2017, 16:27
Grecia: Atac armat la sediul partidului neonazist Zorii Aurii

Atacul a avut loc la o oră de vârf, pe marele bulevard, iar imobilul partidului Zori Aurii se află vizavi de Școala de Poliție.

Pentru că nu au putut forța intrarea păzită în sediul partidului, atacatorii au vandalizat magazinul-librărie al Zorilor Aurii, aflat la subsol, stropind de asemenea fațada cu vopsea roșie. Poliția a sosit rapid la fața locului și a arestat 11 persoane, pe care apoi le-a eliberat.

Sedii ale partidului Zori Aurii au fost în trecut vandalizate în mai multe reprize de către persoane necunoscute, provenite, potrivit poliției, din mișcarea anarhiștilor, potrivit Agerpres.

De asemenea, un grup ce s-a autoproclamat de extremă stânga a revendicat în 2013 asasinarea a doi membri ai partidului Zori Aurii, după ce un muzician antifascist a fost ucis de un militant al acestei formațiuni.

Citeşte şi Atac cu sticle incendiare în Atena. Au fost vizate două instituţii franceze

Acest asasinat a provocat trimiterea în justiție a întregii conduceri a acestui partid, judecată, de aproape doi ani, pentru constituirea unei bande criminale.

Fost grupuscul extremist, Zori Aurii a intrat în parlamentul Greciei în 2012, cu 7% din voturi, pe valul crizei socio-economice. În prezent, el se clasează pe locul patru ca număr de deputați, cu 17 parlamentari.

Unul dintre deputații săi a fost trimis vineri în fața comisiei de disciplină a parlamentului grec, potrivit mass-media din Grecia, pentru că a încercat să distribuie prospecte considerate rasiste și xenofobe unor elevi care vizitau parlamentul, în urmă cu câteva zile.