Grecia dublează ajutorul pentru plata facturilor la energie. Costurile pentru Guvern se ridică la o jumătate de miliard de euro

Grecia va dubla subvenţiile pentru plata facturilor la electricitate şi gaze şi plata unică anuală acordată celor cu venituri mici, astfel încât aceştia să îşi cumpere combustibil pentru încălzire pe perioada iarnii, măsuri destinate să îi ajute pe cetăţenii greci să facă faţă creşterii preţurilor energiei, a anunţat vineri ministrul de Finanţe, Christos Staikouras

08 oct. 2021, 14:35
Grecia dublează ajutorul pentru plata facturilor la energie. Costurile pentru Guvern se ridică la o jumătate de miliard de euro

Acest mecanism de sprijin finanţat de Guvern are un cost estimat la 500 milioane de euro, în creştere faţă de subvenţiile de aproximativ 150 milioane de euro anunţate în septembrie, a explicat Staikouras la o conferinţă de presă. Ministrul de Finanţe din Grecia a avertizat: „Ne confruntăm cu o criză acută, mai mare în intensitate şi mărime faţă de previziunile noastre iniţiale„.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Citeşte şi Virgil Popescu,ministrul Energiei: „Preţul energiei în România este mare, dar printre cele mai mici din Europa”

Ministrul elen al Energiei, Kostas Skrekas, prezent la conferinţa de presă de vineri, a declarat că subvenţiile vor fi finanţate în special din veniturile obţinute în urma vânzării cotelor de emisie de dioxid de carbon.

Măsurile vor include o subvenţie de 18 euro pentru primii 300 de kilowaţi oră consumaţi în fiecare lună de gospodăriile greceşti, faţă de un nivel de 9 euro anunţat în septembrie.

Posibilitatea unei ierni grele intensifică temerile privind înrăutăţirea suplimentară a crizei energetice„, a apreciat Skrekas, citat de greekreporter.com. De asemenea, principala companie de utilităţi din Grecia, Public Power Corp. (PPC), firmă care este deţinută de stat în proporţie de 51%, va oferi şi ea reduceri mai mari de preţuri gospodăriilor pentru a le ajuta să facă faţă majorării facturilor.

Citeşte şi Dacian Cioloş după ce Cîţu a anunţat plafonarea preţurilor la energie: „Mi se pare hazardat. Cum să anunţi ceva nu poţi face?”


loading...