Grecia: Imigranţi, răniţi prin împuşcare pentru că îşi cereau salariul

Aproximativ 30 de muncitori imigranţi au fost răniţi într-un incident armat, la o fermă de căpşuni, în Grecia, după ce căpşunarii au reclamat salarii restante, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
19 apr. 2013, 20:39
Grecia: Imigranţi, răniţi prin împuşcare pentru că îşi cereau salariul

Cel puţin un supervizor de la o fermă din Nea Manolada, un sat în Peloponez, în sudul Greciei, a deschis focul împotriva imigranţilor, în principal din Bangladesh. Mai mulţi muncitori au fost duşi la spital, dar niciunul nu se afla în stare critică, relatează BBC News Online.

Nea Manolada, aflat la aproximativ 260 de kilometri vest de Atena, se află într-o zonă în care munesc mii de imigranţi. Aproximativ 200 de muncitori s-au reunit şi au cerut să le fie plătite salarii restante, iar un supervizor de la fermă a deschis focul, potrivit unui corespondent BBC.

Căpitanul de poliţie Haralambos Sfetsos a declarat pentru agenţia AP că muncitorii s-au „îndreptat în mod ameninţător” spre supraveghetor, după care a fost deschis focul. În afară de cele două arestări, au fost emise mandate pentru arestarea altor două persoane.

 Nea Manolada s-a aflat în centrul unui scandal privind exploatarea imigranţilor. În 2008, muncitori imigranţi au organizat o grevă denunţând „condiţii inumane” de muncă. De asemenea, există informaţii cu privire la atacuri anterioare.

O campanie a fost lansată, în prezent, pe reţele de socializare, îndemnând la boicotarea fructelor provenind din Nea Manolada, pe care le numeşte „căpşuni cu sânge”.

  Consiliul Europei (CoE), cel mai important organism de supravegehere a respectării drepturilor omului, a dat publicităţii un raport, săptămâna trecută, în care prezintă în mod detaliat abuzuri comise asupra imigranţilor în Grecia. Raportul trăgea un semnal de alarmă cu privire la un val de violenţe de natură rasistă, subliniind că „democraţia este în pericol”. Documentul insistă asupra rolului partidului neonazist Zori Aurii.

Poliţia greacă i-a arestat pe autorii atacului armat comis la o fermă de căpşuni din Peloponez

Poliţia greacă a anunţat vineri că i-a arestat pe cei trei supraveghetori de la o fermă de cules căpşuni din Peloponez acuzaţi pentru deschiderea focului şi rănirea a aproximativ 30 de imigranţi  sezonieri, un caz în care Guvernul grec a încercat să restabilească reputaţia ţării, relatează AFP.

Cei trei bărbaţi, cu vârste de 21, 27 şi 39 de ani, sunt suspectaţi că au deschis focul miercuri asupra unui grup de aproximativ 200 de muncitori străini, majoritatea din Bangladesh, veniţi să îşi ceară salariile restante de câteva luni.

Suspectul în vârstă de 27 de ani „a fost deja implicat într-un caz de abuz împotriva unui egiptean care protesta faţă de condiţiile de muncă”, în 2012, a anunţat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

Arestările, efectuate într-o ţară criticată pe plan internaţional pentru impunitatea de lungă durată de care beneficiază autorii de violenţe xenofobe, au fost anunţate în marja unei vizite la faţa locului a ministrului Ordinii Publice, Nikos Dendias.