Grecia impune TEST ANTICOVID obligatoriu şi pentru persoanele vaccinate

Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE, a anunțat că toți românii care merg terestru în Grecia urmează să fie testați pentru Covid-19. Cei care călătoresc cu avionul scapă de testare. Măsura e aplicată tuturor cetățenilor, nu doar românilor și e valabilă de joi, 1 iulie.

30 iun. 2021, 22:20
Grecia impune TEST ANTICOVID obligatoriu şi pentru persoanele vaccinate

Grecia impune noi reguli pentru turiștii care vor să intre în țară – de la 1 iulie, toți cei care intră în țară pe cale terestră vor fi testați la Covid-19, indiferent dacă au fost vaccinați sau au trecut prin boală, iar cei care au un rezultat pozitiv vor sta în carantină 10 zile dacă nu sunt vaccinați și 7 dacă sunt vaccinați. Purătoarea de cuvânt a MAE a spus, la Digi24, că regula se aplică tuturor celor cu vârste peste 12 ani care intră pe cale terestră în Grecia. Măsura nu se aplică celor care vin cu avionul.

„Există un element de noutate pentru cetățenii care urmează să se deplaseze în Grecia – a fost introdusă recent obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de țara de origine. Asta înseamnă că cetățenii români care vor intra pe cale rutieră în Grecia vor fi testați cu toții, indiferent de țara de origine, iar cei depistați pozitiv vor fi supuși regimului de carantină pentru o perioadă de zece zile, fie la locul de domiciliu, da în cazul turiștilor vorbim de locații stabilite de autoritățile elene.

Există o categorie specială, pentru cei care au fost imunizați, fie cu vaccin cu doză dublă sau unică și au, totuși, un rezultat pozitiv la această testare, atunci carantina nu mai este de 10 zile, ci de șapte zile, iar în ultima zi de carantină, aceste persoane vor fi supuse unui test PCR.

Și vaccinații vor fi testați. Informațiile le-am primit astăzi de la ambasada României la Atena.

GRECIA VACANȚE 2021. Care sunt cele mai frumoase plaje din Grecia. Imagini spectaculoase!

Într-adevăr certificatul digital facilitează libera circulație, dar în sensul asigurării unui acces securizat unitar la verificarea informațiilor privind vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Fiecare stat-membru rămâne cu competența de a suplimenta anumite elemente, vorbim de o testare rapidă și de a adopta anumite măsuri legată de sănătatea publică.

Copiii sunt exceptați de la testare. Aceste măsuri se aplică persoanelor peste 12 ani.

Aș vrea să subliniez câteva recomandări – să încercăm să evităm deplasarea în weekend, dar mai ales în prima parte a zilei de sâmbătă, pentru că atunci se adună fluxuri de turiști din toată regiunea, să completăm toate documentele din timp, astfel încât să evităm timpii suplimentari. Încă un aspect, necompletarea PLF-ului, conform legislației din Grecia duce la nepermitarea intrării și o amendă de 500 de euro. Faptul că polițiștii permit să completeze la fața locului e o decizie luată punctual de polițiștii de frontieră.

Deocamdată nu s-a modificat pe accesul pe cale aeriană, e vorba de acel PLF care trebuie completat. E mult mai ușor să mergem în Grecia cu avionul. Turiștii care intră terestru în Grecia vor fi testați, nu contează că sunt vaccinați, testați că au trecut prin boală, toată lumea va fi testată”, a spus Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE, la Digi24.

Atenţionare de călătorie transmisă de MAE – Risc ridicat de incendii în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află sau care intenţionează să se deplaseze în Grecia că Secretariatul de Stat pentru Protecţie Civilă elen a emis o avertizare referitoare la creşterea riscului privind producerea unor incendii de vegetaţie din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă.

Potrivit MAE, zonele cele mai expuse sunt ​​Attica, Evia (cu excepţia Skyros), Kythera, Fokida, Fthiotida, Magnisia, Larissa (Sterea şi Tesalia), Achaia, Corint, Argolida, Arkadia şi Lakonia în Peloponez, precum şi pe insula Rodos.

”Autorităţile elene recomandă tuturor persoanelor să evite aprinderea focului în aer liber, iar în cazul în care observă un incendiu sau semnele premergătoare producerii unui astfel de dezastru, să apeleze de urgenţă serviciul de pompieri la numărul de telefon 199 şi să transmită detalii în legătură cu locaţia şi punctul exact în care se află apelantul, locaţia incendiului şi direcţia de manifestare/răspândire a acestuia, cât şi tipul de vegetaţie care arde”, a transmis MAE.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că instrucţiuni în limba engleză privind modul de acţiune în caz de incendiu sunt disponibile pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Protecţie Civilă din R. Elenă, https://www.civilprotection.gr/en/forest-fires.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106774035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României în Grecia (+306978996222) şi Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet: http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteoalarm.euwww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), cu informaţii şi sfaturi de călătorie