Grecia încheie un acord cu reprezentanţii creditorilor programului de asistenţă pentru a treia evaluare

Grecia a anunțat sâmbătă că a ajuns la un acord cu reprezentanții creditorilor săi, în cadrul celei de-a treia evaluări a actualului program de asistență a țării, care va determina eliberarea următoarei tranșe de împrumut.

03 dec. 2017, 07:40
Grecia încheie un acord cu reprezentanţii creditorilor programului de asistenţă pentru a treia evaluare

„Am ajuns la un acord pe toate subiectele cu reprezentanții instituțiilor”, a declarat presei ministrul grec de Finanțe, Euclide Tsakalotos.

Acesta și ministrul elen al Economiei, Georges Stathakis, au discutat de marți, la Atena, cu reprezentanții Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene, Mecanismului European de Stabilitate (ESM) și ai Fondului Monetar Internațional.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a apreciat acest acord ca un „semnal puternic pentru investitorii în Grecia”. „Voi informa Eurogrupul, luni, despre această veste excelentă”, a scris oficialul, pe Twitter, informează Agerpres.

Citeşte şi Portul Salonic, scos la vânzare. Grecia speră să obţină aproape 232 de milioane de euro din vânzarea lui

Concluzia definitivă a celei de-a treia evaluări a programului grec este preconizată pentru reuniunea Eurogrup (miniștrii de Finanțe din zona euro) din 22 ianuarie. Aceasta va deschide calea pentru eliberarea unei noi tranșe de împrumuturi, cu condiția ca reformele convenite să fie adoptate mai înainte de către parlamentul de la Atena.

Cel de al treilea program de asistență convenit de Grecia cu creditorii internaționali, acord în valoare de până la 86 de miliarde de euro, ar urma să expire în luna august 2018.