Grecia le permite migranţilor care sunt retrimişi în Turcia să părăsească taberele de pe insule

Grecia a început să permită părăsirea taberelor de detenție de pe insule de către solicitanții de azil ce pot fi retrimiși în Turcia în baza acordului încheiat între Uniunea Europeană și guvernul de la Ankara, în total aproape 7.500 de persoane, a indicat marți Organul de coordonare a politicii de migrație (SOMP).

RomaniaTV.net
19 apr. 2016, 12:05
Grecia le permite migranţilor care sunt retrimişi în Turcia să părăsească taberele de pe insule

După cele 25 de zile ale perioadei de reținere, solicitanții de azil, care constituie ‘majoritatea covârșitoare’ a persoanelor sosite după intrarea în vigoare a acordului, la 20 martie, ‘sunt autorizați să părăsească taberele’, dar nu vor avea permisiunea de a pleca de pe insule, unde trebuie să rămână la dispoziția autorităților, a declarat un purtător de cuvânt al SOMP.

Această măsură trebuie să permită în primul rând reducerea presiunii asupra centrelor de detenție, printre care centrul Moria de pe insula Lesbos vizitat de papa Francisc sâmbătă și unde condițiile de trai sunt denunțate de organizații neguvernamentale.

Circa 3.000 de persoane sunt în continuare închise în această tabără.

Acești migranți rămân totuși vizați de retrimiterea în Turcia dacă cererile de azil în Grecia le vor fi respinse, la finalul unei proceduri accelerate de 15 zile.

Datorită sosirii a circa o sută de experți europeni în materie de azil, un sfert din totalul promis de Uniunea Europeană, serviciile elene au început de săptămâna trecută examinarea ‘mai multor sute’ din aceste cereri, potrivit SOMP.

Citeşte şi Grecia este bănuită că ar fi DEPORTAT imigranţi care solicitau azil

Retrimiterile viitoare de migranți vor avea loc ‘când un număr suficient de persoane care nu au solicitat azil sau ale căror cereri au fost respinse vor fi fost identificate’, a mai indicat SOMP.

Din cauza termenelor de procedură, Atena a prevăzut o astfel de ‘pauză’ în operațiunile de retrimitere, începute la 4 aprilie cu expulzarea a 325 de persoane, în majoritate pakistanezi, care, potrivit oficialilor, nu solicitaseră azil.

Scăderea numărului de sosiri din Turcia după intrarea în vigoare a acordului între UE și Ankara, ce viza blocarea rutei de migrație prin Marea Egee, s-a stabilizat la aproximativ o sută de sosiri zilnice, o zecime din totalul înregistrat în timpul verii.

În acest ritm, ‘vor exista totuși mai mult de 3.000 (de sosiri) pe lună’, ceea ce ‘va face din nou situația dificil’ de gestionat pentru Grecia ‘dacă, în paralel, planul european de repartizare în UE a refugiaților sosiți înainte de 20 martie nu se va accelera’, mai subliniază SOMP.

În jur de 50.000 de persoane, dintre care cel puțin o jumătate eligibile pentru relocalizare, rămân blocate în Grecia după închiderea rutei balcanice, în luna februarie, dintre care peste 10.000 se află la Idomeni, la frontiera cu Macedonia.