Grecia mai are bani doar până la mijlocul lunii decembrie

Statul elen mai are bani pentru a rezista doar până la mijlocul lunii decembrie, a declarat, joi, o sursă guvernamentală. Aceasta, în contextul amplificării temerilor privind momentul în care Atena va primi a şasea tranşă, de 8 miliarde euro, a ajutorului de la UE şi FMI, scrie Mediafax.

RomaniaTV.net
03 nov. 2011, 15:17
Grecia mai are bani doar până la mijlocul lunii decembrie

Grecia ar fi trebuit să primească tranşa în luna noiembrie, parte a primului pachet de ajutor financiar extern de 110 miliarde de euro, lansat anul trecut, însă liderii zonei euro au avertizat că nu vor elibera banii până când grecii nu vor decide să-şi respecte obligaţiile asumate în al doilea pachet financiar, convenit săptămâna trecută.

În septembrie, secretarul de stat din Ministerul de Finanţe Filippos Sachinidis a declarat că statul elen are bani pentru a funcţiona până în octombrie.
Liderii ţărilor din zona euro, între care şi Grecia, au ajuns săptămâna trecută la un acord pentru un al doilea pachet de ajutor financiar destinat statului elen, de 130 miliarde de euro. În plus, datoriile statului către deţinătorii privaţi de obligaţiuni ar urma să fie reduse cu 50%.
Premierul elen, George Papandreou, a anunţat la începutul acestei săptămâni organizarea unui referendum în Grecia privind acceptarea celui de-al doilea pachet de împrumuturi, condiţionat de măsuri de austeritate.
După discuţii miercuri cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, Papandreou a anunţat că referendumul va avea loc la 4 decembrie, iar miza va fi apartenenţa ţării la zona euro.